Mumii studiate în Ungaria ascund secrete ale Tuberculozei

Apr 03, 2016

Foto thierry ehrmann   Flickr com.jpg

Mumii din secolul al XVII-lea analizate în Ungaria de către o echipă de oameni de știință ar putea dezlega unele mistere ale sistemului imunitar al omului. Cele 265 de mumii păstrate la Muzeul de Istorie Naturală al Ungariei din Budapesta i-ar putea ajuta pe oamenii de știiință să descopere noi modalități de tratare a tuberculozei.


Îngropate între 1731 și 1838 în cripta unei biserici Dominicane din orașul unguresc Vac, mumiile păstrate prin procedee tradiționale au fost uitate de către istorici timp de multe decenii, fiind redescoperite în 1994 în timpul renovării bisericii. În criptă, erau așezate în sicrie de pin, multe dintre aceste sicrie având o serie de inscripții, printre care și cranii. Procesul de mumificare care a permis conservarea timp de trei secole a fost favorizat de către microclimatul din criptă manifestat prin temperaturi scăzute și un nivel constant de umiditate și ventilare. Scândurile așezate sub cadavre au absorbit eficient fluidele eliminate de mumii așa că, în loc să se descompună, acestea s-au uscat pur si simplu, permițând astfel o conservare foarte bună.

Cercetătorii au descoperit la multe dintre aceste mumii, printre care se numără o serie de personalități marcante ale comunității din Vac, asemeni preoților, fondatorul primului spital din Vac, chirurgi, medici sau directorul școlii pentru surzi din oraș, au o cauză comună a morții, tuberculoza. Urmele lăsate de boală pe rămășițele lumești ale celor îngropați indicaă foarte clar manifestarea tuberculozei.

Cercetarea amănunțită a acestei boli, în vederea descoperirii unui tratament eficient este preocuparea multor comunități medicale din lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 1,5 milioane de oameni și-au pierdut viața în anul 2010 din cauza TBC-ului, în contextul în care au fost raportate 8,8 milioane de cazuri. Mai mult, la nivel global, 2 miliarde de oameni prezintă o formă de tuberculoză în forma latentă.

Studiul mumiilor din Ungaria ar putea duce la descoperirea unui tratament adaptat perfect bolii. Oamenii de știință au reușit să identifice și să reconstruiască istoria medicală a multor indivizi îngropați la Vac de-a lungul perioadei de peste 100 de ani. Astfel s-au făcut o serie de corelații între dezvoltarea tehnologiilor medicale și manifestarea tuberculozei, care, chiar dacă la un moment dat dispăruse aproape complet datorită unor medicamente revoluționare, a revenit brusc, manifestând o rezistență sporită la tratament.

Cercetătorii încearcă să coreleze influențele medicamentelor asupra sistemului imunitar și evoluția genetică a omului cu dezvoltarea tuberculozei, astfel încât să înțeleagă mai bine modul de manifestare al acestei boli, în vederea adaptării tratamentului la specifitățile acesteia.

Foto thierry ehrmann Flickr com

Sursa: atitudinea.ro

 

Articole similare selectate pentru tine

Ungaria acuză Washingtonul că este responsabil de conflictele care au generat refugiați

Ungaria a respins o solicitare a Statelor Unite privind acceptarea de către UE a imigranților, anunță Laszlo Kover, președintele Parlamentului ungar, acuzând Washingtonul că este responsabil de conflictele care au generat refugiați și oferind ca exemplu gardul ridicat de SUA la frontiera cu Mexicul.

Teatru de marionete în stil româno-ungar

E extrem de frustrant să fii ani de zile, chiar aproape timp de trei decenii, cea mai mică şi neînsemnată piesă dintr-un teatru de marionete. Pe scena politicului româno-maghiar, românii din Ungaria de azi, şi mă refer doar la comunitatea istorică românească, joacă rolul şoricelului cel prostuţ, care este şi el un personaj din piesă, pentru că Autorul aşa a vrut, dar este şi cel care îi deranjează, îi incomodează cel mai mult pe ceilalţi actori.

Crește numărul de germani care se mută în Ungaria, din teama de migranți

Tot mai mulți germani se îndreaptă spre zona lacului Balaton, în Ungaria, din cauza nemulțumirii față de politica de azil a guvernului german și teama de migranți.