Cea de-a XVII-a ediţie a Concursului de Recitatori ,,Buna Vestire” - Uzdin 2016

Apr 11, 2016

vestire.jpg

La ediţia din acest an s-au prezentat 70 de recitatori împărţiţi în şapte categorii: preşcolari, şcolari de ciclul inferior de şcoală generală, elevi de la ciclul superior de şcoală generală, elevi de şcoală medie şi recitatori de poezie religioasă şi de poezie în grai bănăţean, precum şi un reprezentant care a recitat în aromână.


Societatea Literar-Artistică „Tibiscus”, Biserica Ortodoxă Română din Uzdin şi Şcoala Generală „Sfântul Gheorghe” din Uzdin au organizat sâmbătă, 26 martie a.c., cea de-a XVII-a ediţie a Concursului de Recitatori „Buna Vestire”. Similar anilor trecuţi, interesul pentru această manifestare a fost deosebit de mare. Au particpat 70 de recitatori care s-au întrecut în şapte categorii: preşcolari, elevi de la ciclul inferior al şcolilor generale, elevi de la ciclul superior al şcolilor generale adulţi, recitatori de poezie religioasă, un reciatator în aromână şi recitatori în grai bănăţean. Manifestarea a fost urmărită de juriu un de specilitate.

Tradiţionala manifestare a început cu intonarea imnului „Tibiscus”. Cuvinte de salut a adresat Vasile Barbu, preşedintele Societăţii Literar – Artistice „Tibiscus”. Părintele paroh al Bisericii Ortodaxe Române din Uzdin, Moise Linţa, a binecuvâtat manifestarea, scrie Ioța Bulic în săptămânalul Libertatea.

La categoria preşcolari au participat nouă recitatori, iar juriul a apreciat că cel mai bine s-a prezentat Laura Maria Ocolişan din Torac, urmată de Angelina Dan din Ecica şi de Melisa Ionaşcu din Uzdin.

La categoria elevi de şcoală generală, ciclul claselor I – IV au urcat pe scenă 17 de elevi. Juriul a decis că cea mai bună interpretare a aparţinut elevei Ariana Mălaimare din Uzdin, urmată de Fabian Jivoin din Sărcia şi Stefan Saratlici din Sân-Mihai.

Elevii de la ciclul superior al şcolilor generale au fost ceva mai puţini, respectiv, zece la număr. Cea mai bună recitatoare la această categorie a fost eleva Anelia Băbuţ din Uzdin, urmată de Cornel Mili din Torac şi Letiţia Jivoin din Sărcia. Menţiuni au primit Angelica Rista din Uzdin şi Valentin Dan din Ecica.

La categoria elevi de şcoală medie s-au prezentat patru elevi. Pe locul întâi s-a plasat Anastasia Doban, din Vârşeţ, urmată de Ionela Barbu, tot din Vârşeţ.

La categoria poezie religioasă s-au prezentat zece recitatori. Primul loc a revenit lui Andrei Teodor Tăpălagă din Sân-Miahai, locul doi Magdalenei Spăriosu, iar locul trei Aneliei Băbuţ, ambele din Uzdin.

Pentru poezia în grai bănăţean s-au anunţat 12 recitatori, iar în urma dciziei juriului pe primul loc s-a plasat Cornel Mili din Torac. Pe locul al doilea s-a situat Valentina Dalea din Uzdin, Mişel Păun din Ecica a încheiat concursul pe locul al treilea.

Cu această ocazie, s-au decernat şi două premii pentru participarea la Festivalul Internaţional de Poezie de la Sighişoara Aneliei Băbuţ şi Magdalenei Spăriosu, ambele din Uzdin.

La categoria poezie în aromână a luat parte un singur participant şi anume Magdalena Spăriosu din Uzdin, care a primit o distincţie specială.

Marele Premiu la această ediţie a Concursului de Poezie „Buna Vestire” din Uzdin a revenit lui Cornel Mili din Torac.

Trebuie menţionat că manifestare a durat aproape patru ore şi a fost urmărită de un număr foarte mare de iubitori de poezie.

 

Articole similare selectate pentru tine

VODICA ÎNCHINATĂ ÎNĂLȚĂRII SFINTEI CRUCI DIN UZDIN

Această capelă a fost închinată Înălțării Sfintei Cruci. Se află pe raza satului – cătunului Kotul Mik (Cotul Mic).

Uzdinenii în fața Muzeului militar din Parcul Carol, 1935

Excursie în România, 1935 - Fotografia este realizată în fața Muzeului militar din Parcul Carol, în față este mormântul Eroului necunoscut iar roată de Muzeu sunt tunuri vechi înșirate.

Simboluri istorice ale Uzdinului 2/2

În tendința de a depăși obstacolele pe care natura i le-a pus în cale, în căutare de hrană, dar și din dorința de comunicare cu semenii săi, omul a reușit, din cele mai vechi timpuri, să lege malurile râurilor, prăpastiilor și să învingă alte piedici care-I întretăiau drumul. Podurile, la început simple, cu doar câte o bârnă așezată de-a curmezișul, s-au construit mai târziu din lemn sau din alte materiale disponibile.