70 DE ANI DE LA COLONIZAREA MACEDONENILOR ÎN VOIVODINA

Apr 17, 2016

macedon.jpg

Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la colonizarea macedonenilor în Voivodina, pe data de 9 aprilie la administrația nunicipală din Panciova a fost inaugurată, în mod festiv, manifestarea ,,Mama Macedonia – 70 de ani de la colonizarea macedonenilor în Voivodina”.


Președintele Consiliului Național al Macedonenilor din Serbia, Borce Velicikovski, a subliniat că macedonenii care au venit aici în urmă cu 70 de ani se mândresc de urmașii lor, pentru că aceştia sunt cetățeni loiali ai statului în care trăiesc, fiind mândri şi de ţara mamă – Macedonia, relatează Zorica Lazarević în săptămânalul Libertatea.

Locțiitorul ambasadorului R.Macedonia în Serbia, Bojan Đorđev, a spus că este mândru de faptul că se află între macedoneni în această zi importantă, asta însemnând că Serbia și Macedonia sunt în raporturi bune şi că legăturile dintre cele două ţări se consolidează de la un an la altul.

Sincere felicitări, după cum a spus, prietenilor săi din cadrul comunității macedonene a adresat Sașa Pavlov, primarul Municipiului Panciova. El a indicat asupra faptului că sediul Consiliului Național al Macedonenilor nu întâmplător se află la Panciova, aceasta datorându-se faptului că majoritatea macedonenilor trăiesc în acest oraş şi în localităţile din împrejurimi.

După adresările oficialităţilor, pe malul Timișului, la Panciova, a fost plantat un stejar macedonean, simbolul puterii și longevităţii. Acest arbore a fost sădit şi la Iabuca, Glogoni şi Kačarevo, localităţi în care au fost colonizaţi cei mai mulţi macedoneni.

 

Articole similare selectate pentru tine

Statuia Sfântului Florian din Panciova

Statuia Sfântului Florian, protectorul pompierilor, a fost turnată din fier și se află pe strada Vojvode Radomira Putnika, colţ cu strada Cara Lazara din Panciova. Dezvelirea statuii a fost în 1813 pe 4 mai când a fost și sfințită.

S-a aprobat proiectul autostrăzii Panciova - Timișoara

Autostrada Panciova – Timișoara cu lungimea de 130 de kilometri, care la Belgrad se conectează la Coridorul 11, așteaptă studiul de fezabilitate, iar cei mai interesați sunt italienii care în România au peste 11.000 de companii, pentru că au nevoie să se conecteze cu portul Bar din Muntenegru.

Primele societăți, instituții și publicații ale românilor din Panciova

Pe la mijlocul veacului al XVIII-lea în Panciova au fost colonizați și români (pe lângă populația germană și sârbă) – din părțile Ardealului, dar și din regiunea muntoasă a Banatului. Un număr nu prea mare de români au trăit în Panciova și înainte de colonizare de la mijlocul secolului al XVIII – lea.