La preselecție, tinerii artişti au dat dovadă de talent şi bună pregătire

Apr 22, 2016

preselectie.jpg

A mai rămas aproximativ o lună și jumătate până la inaugurarea celei de-a cincea ediţii a Festivalului de Foclor Românesc al Copiilor din Voivodina. Consiliul Festivalului a organizat sâmbătă, 17 aprilie a.c., la căminul cultural din Coştei, prima preselecţie a soliştilor vocali şi instrumentişti, candidaţi pentru participarea la emulaţia folclorică ce se va desfăşura în zilele de 3 şi 4 iunie, la Coștei.


Tinerii candidaţi, 44 la număr, din şapte localităţi - Vârşeţ, Satu-Nou, Sân-Mihai, Grebenaț, Nicolinț, Petrovasâla şi din localitatea gazdă s-au prezentat în faţa comisiei artistice, compusă din muzicieni de seamă din domeniul folclorului românesc şi anume: Petru Popa, preşedinte, Lidia Cina, Todor Doru Ursu, Graţian Petrovici şi Marin Bugar, membri. Candidaţii au demonstrat că merită să evolueze la prestigiosul eveniment al cântecului şi folclorului românesc menit copiilor. Elevii, cu vârsta cuprinsă între 7 şi 15 ani, anunţaţi de şcoli şi societăţi cultural-artistice din localităţile amintite, s-au prezentat în faţa comisiei artistice, cu câte două sau mai multe piese muzicale, cu sau fără acompaniament. La preselecție a participat și Fabian Cinci, în vârstă de 6 ani, care se va prezenta în afara concurenței, consemnează ziarista Mariana Stratulat în săptămânalul Libertatea.

Tinerii artişti au lăsat juriului o impresie foarte bună. Care dintre acești soliști va primi aviz de trecere pentru a se prezenta la Festivalul Copiilor vom afla după cea de-a doua preselecție, care va avea loc pe data de 23 aprilie a.c. la Torac. Cei mai numeroşi au fost şi de data această coşteienii, în total 15 candidaţi.

Viorel Bălăgean, preşedintele SCA „Mihai Eminescu” din Coştei, în calitate de gazdă, ne-a spus cum s-au pregătit pentru acest eveniment: -După cum știți, la şedinţa de anul trecut a Consiliului Marelui Festival, la propunerea mea, s-au făcut două centre, ca să se reducă şi cheltuielile de deplasare. Cred că şi în viitor trebuie să procedăm astfel, adică indiferent în ce localitatea va fi organizat Festivalul Copiilor să avem două centre de preselecţie la care să se prezinte participanţii din localităţile mai apropiate. După cum aţi amintit, din Coştei avem chiar 15 participanţi, la toate categoriile (I-III, IV-VI şi VII-VIII), solişti vocali şi instrumentişti, instruiţi de prof. Marcel Novac. Sunt convins că vom face faţă. Cu sprijinul SCA „Mihai Eminescu” am pregătit şi o gustare pentru participanţi. Sper că s-au simţit bine la Coştei, ca şi de fiecare dată”.

 

Articole similare selectate pentru tine

Un episod premergător apariției ziarului ”Nădejdea” din Vârșeț

Un Comitet de iniţiativă ad−hoc constituit, a lansat la Coştei, la 27 martie 1927, un apel către românii din Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, ce avea trei subtitluri extrem de sugestive: »Pentru organizarea tuturor românilor«, »Care este politica reală a românilor?« şi »Necesitatea apariţiei unui ziar românesc«. Documentul este în ahiva episcopiei Caransebeş şi nu este inventariat.

Trupa de Teatru Neica, 1980

Trupa de teatru ”Neica” din Coștei, la finea spectacolului ”Eminescu și Veronica”, 1980

Trupa de Teatru ”Neica” din Coștei la Pygmalion în Viena

Membrii Trupei de Teatru ”Neica” ce funcționează în cadrul S.C.A. ”Mihai Eminescu” din Coștei, au contribuit în seara zilei de 24 octombrie 2015 la înfăputirea istoriei, prezentându-se ca prima trupă românească de amatori de la noi, în Sala de spectacole a Teatrului ”Pygmalion” din Viena.