Festivalul de Paște la Malainița

May 05, 2016

festival1.jpg

Marți, 3 mai 2016, a avut loc la Malainiţa Festivalul de Paște al românilor din Timoc, eveniment cu tradiție organizat în parteneriat de asociaţii reprezentative ale românilor din Timoc, sub patronajul Protopopiatului Ortodox Român din Timoc, şi sprijinit și în acest an de Institutul Cultural Român.


Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, evenimentul s-a desfășurat în sala Protopopiatului Daciei Ripensis din Malainița unde aproximativ 100 de persoane s-au bucurat, în ciuda ploii de afară, de folclor autentic românesc, informează rgnpress.

Manifestarea a început cu slujba religioasă oficiată de protopopul iconom stavrofor Boian Alexandrovici, vicarul Timocului, alături de preoţi ai protopopiatului Daciei Ripensis.

La eveniment a participat și ambasadorul României în Serbia, Daniel Banu.

A doua parte a zilei a fost consacrată conferinței "Democrație, libertate, identitate" la care a participat cea mai mare parte a liderilor români din această parte a Serbiei, consfințind astfel și finalul proiectului derulat in prima parte a anului de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, respectiv "Caravana limbii române în Timoc".

Au fost reliefate aceleași probleme cu care comunitatea se confruntă pe toate palierele: biserica, drepturile omului, identitate națională, educație, organizare politică, dar și ideea generală că fără sprijinul Țării mamă, comunitatea de români/vlahi nu poate supraviețui. Un exemplu edificator a fost menționat cu referire la comunitatea de maghiari din Serbia care va primi în următorii 3 ani 180 de milioane de euro din partea Ungariei, mare parte constituind subvenții în agricultură, dar și sprijin în alte domenii.

 

Articole similare selectate pentru tine

A fost restaurată o casă românească din secolul al XIX-lea în Timoc

În cadrul ansamblului mănăstirii românești Mălainița, de pe Valea Timocului, a fost translatată și renovată o casă românească construită în jurul anului 1850.