Limba noastră-i o comoară

May 09, 2016

1.jpg

Ziua de 20 aprilie a deschis o nouă filă în istoria învăţământului românesc de la noi. La data amintită s-au întâlnit, pentru prima dată, educatorii şi învăţătorii de la grădiniţele şi şcolile cu limba de predare română din Banatul sârbesc, spre a asista la seminarul internaţional ,,Limba noastră-i o comoară”, organizat de şcoala Gimnazială Ghilad (România) în parteneriat cu Şcoala Generală ,,Mihail Sadoveanu” din Grebenaţ şi cu românii din Madrid (Spania).


La propunerea Anişoarei ţăran, coordonatoarea Departamentului pentru învăţământ al Consiliului Naţional Român, a fost adoptată în unanimitate decizia de a se înfiinţa Activul Educatorilor şi Activul Învăţătorilor, scrie Mariana Stratulat în săptămânalul Libertatea.

  • În activitatea Consiliului Naţional Român ne-am propus să înfiinţăm Activul Educatorilor şi Activul Învăţătorilor, aşa cum am făcut până în prezent şi am reunit profesorii de limba română şi directorii şcolilor generale în activul lor. - a spus, printer altele, Anişoara Țăran.

2.jpg

  • Întâlnirea cu educatorii şi învăţătorii mă bucură foarte mult, din cauză că educatorii şi învăţătorii din toate şcolile noastre cu limba de predare română nu s-au întâlnit niciodată. Educatorii nici măcar nu s-au cunoscut toţi între ei. Am făcut prima întâlnire de acest gen. În prezentare, fiecare educator şi învăţător ne-a expus situaţia la grădiniţa, respectiv la şcoala din satul său. Când este vorba de numărul copiilor, datele nu sunt deloc favorabile, - a completat Anişoara Ţăran.

3.jpg

Prin proiect se urmăreşte transmiterea limbii române nealterate, autentice şi corecte din punct de vedere gramatical, care vizează nu doar copiii, ci şi cadrele didactice, aflăm de la prof. Geta Popuţe, coordonatoarea proiectului. Echipa de implementare este următoarea: prof. Maria-Laura Pop, prof. Daniela Cristina Jurchiţă, prof. Corina Irina Bogdan, prof. Raluca Ramona Raici şi prof. Teodor Căpucean, în calitate de director al şcolii din Ghilad. Oaspeţii ne-au prezentat metode moderne în învăţământ, precum Floarea de lotos, Metoda cubului, Metoda cadranelor și diferite jocuri didactice educaționale.

Evenimentul a fost cofinanţat de Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române. La final, toţi participanţii au primit câte o diplomă.

 

Articole similare selectate pentru tine

Spectacol de Crăciun pentru copii

Scena Profesionistă în Limba Română de pe lângă Teatrul Popular „Sterija” din Vârşeţ, vă invită la un nou spectacol pentru copii - ”Misterul lui Moș Crăciun” de Monica Boldovină Bugle, în regia Otiliei Pescariu. Spectacolul este dedicat în exclusivitate Crăciunului.

Semnificația unor toponime grebencene

Satul Grebenaț este situat în partea de sud-est a Banatului sârbesc, pe malul drept al Cărașului, astăzi întretăiat de Canalul D.T.D.

Protestul RIS a dat roade şi a reuşit

În urma demersurilor, scrisorilor Asociației reprezentative "Românii Independenți din Serbia" (RIS) adresate autoritățiilor republicane, provinciale, corpului diplomatic românesc în Serbia, privind stoparea şi anularea deciziei privitor la desființarea Cancelariei locale din localitatea românească Grebenaț şi ataşarea ei aşezării sârbeşti - Jasenovo, protestul a dat roade şi a reuşit.