Voivodincenii și coșteienii, la competițiile regionale

May 16, 2016

costei.jpg

În preajma Sfintelor sărbători de Paște, la Sala Teatrului Popular ”Sterija” s-a desfășurat trecerea în revistă a creațiilor folclorice ale copiilor din Municipiul Vârșeț. A fost aceasta o adevărată sărbătoare a multiculturalități, având în vedere faptul că diferite naționalități care trăiesc aici (sârbi, români, maghiari) și-au prezentat nestemantele folclorice.


Minoritatea noastră a fost reprezentată de S.C.A. „George Coșbuc” din Voivodinț și S.C.A. „Mihai Eminescu” din Coștei. Coșteienii s-au prezentat cu Grupul vocal ”Fetele de la Coștei” instruit de prof. Marcel Novac, dirijorul orchestrei fiind prof. Nelu Iencea și Montajul folcloric ”Nunta”, al cărei coordonator artistic este Viorel Bălăgean. Voivodincenii au prezentat Montajul folcloric ”Mătcălăul”, în coregrafia lui Viorel Panciovan, sub directa îndrumare a profesoarei Cătița Barbulov, scrie Mariana Stratulat în săptămânalul Libertatea.

Referitor la evaluarea formaților de dansatori, orchestrelor și a grupurilor vocale, juriul în componența: Dragan Mićić, coregraf și profesorul Petar Pavlov din Panciova, a ţinut cont de următoarele criterii: originalitatea şi valoarea repertoriului, coregrafiei şi a costumului naţional, stilul de interpretare, ţinuta artistică, sensibilitatea, muzicalitatea şi virtuozitatea. În final, aviz de trecere pentru faza regională care va avea loc pe data de 9 mai a.c., la Panciova au primit: S.C.A. „George Coșbuc” din Voivodinț cu montajul folcloric ”Mătcălăul”, S.C.A. „Mihai Eminescu” din Coștei cu Grupul vocal: ”Fetele de la Coștei”, S.C.A. „Đura Jakšić“ din Pavliš, S.C.A. „Grozd“ din Vârșeț și S.C.A. „Venac“ din Izbište.

voivodincenii.jpg

S.C.A. „George Coșbuc” din Voivodinț

Trecerea în revistă a tradiților folclorice menite adulților va avea loc pe data de 5 iunie la Vârșeț, iar faza regională pe data de 20 iunie, la Panciova.

În loc de concluzie putem spune că această trecere în revistă a fost o dovadă că generaţiile de azi, ştiu să aprecieze şi să păstreze cu sfinţenie tezaurele pe care le-au moştenit de la predecesorii lor.

Foto: S.C.A. „Mihai Eminescu” din Coștei

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.