Ziua românilor de pretutindeni

May 18, 2016

romani-pretutindeni.jpg

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând din 2015, în ultima duminică a lunii mai (în acest an – 29 mai). Instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Ziua Românilor de Pretutindeni este marcată de comunitățile românești de pretutindeni prin manifestări special organizate.


În premieră, la București, Ziua Românilor de Pretutindeni este susținută printr-un parteneriat tripartit  – ICR, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni –MAE.

Manifestările de la București reunesc reprezentanți ai comunităților românești din vecinătatea României și Balcani (meșteri, interpreți și instrumentiști populari) și figuri remarcabile ale diasporei românești. Astfel, publicul va cunoaște cele două comunități românești din afara granițelor: cea istorică, promovând patrimoniul cultural al românilor din vecinătate și Balcani, și diaspora, care va stimula tânăra generație prin modele de succes.

Tradițiile populare din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova vor fi prezentate  în data de 28 mai 2016 la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București unde va avea loc „Târgul tradițiilor populare al comunităților românești din vecinătatea României și Balcani“. Meșteri populari din Ucraina (regiunea Maramureșul istoric), Serbia (Timoc), Bulgaria, Republica Moldova își vor demonstra măiestria în realizarea obiectelor traditionale, iar ansambluri populare din aceleași zone vor susține pe scena în aer liber a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” un spectacol de muzică și dansuri populare specifice regiunilor din care provin.

Textul integral aflați pe timpromanesc.ro

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Modova din 1990.

Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Modova din 1990.

Ziua Învățătorului, sărbătorită la Arad

Dascălii din România, Serbia, Republica Moldova și Ucraina sărbătoresc azi, 30 iunie, la Arad, Ziua Învățătorului. Cadrele didactice sunt invitate așadar la Ziua Învățătorului și la a VIII-a ediție a Simpozionului Internațional ”Portrete de dascăli”, joi, 30 iunie, de la ora 16.00, în sala de conferințe a Complexului universitar M al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.