Masa rotundă – sunt românii din Bulgaria în agonie?

May 24, 2016

Walahorum-1a.jpg

Mai mulţi invitaţi din Calafat, Craiova şi din Bulgaria au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la masa rotundă cu tema „Suntem noi rumânii din Bugărie în agonie?”, organizată de Fundaţia „Walahorum” în satul Tianuţ/Tianovţi, de lângă Vidin.


Evenimentul s-a concentrat pe procesul de asimilare a românilor din Bulgaria, mai ales din cele 30 de localităţi compacte din jurul Vidinului, la ultimul recensământ doar 186 de persoane din acest oraş declarându-se români sau vlahi. Partea a doua a fost rezervată prezentării şi vizitării Muzeului „Walahorum”, care a găzduit manifestarea, organizatorii oferind pliante bilingve, în bulgară şi română, care au făcut cunoscută, pe scurt, istoria colecţiei de exponate provenind din gospodăriile româneşti din zonă. Evenimentul s-a încheiat cu un pelerinaj la monumentul eroului Mladen Calinov din Tianovţi şi la monumentul ostaşilor români căzuţi pentru eliberarea Bulgariei din satul Inovo (Smârdan), scrie cvlpress.ro.

Ivan Alexandrov a prezentat un amplu material despre istoria românilor (vlahilor) de la sud de Dunăre, cu informaţii din documente, acte şi scrieri oficiale, multe apărute în Bulgaria, din care se poate vedea cum a decurs procesul de asimilare a românilor din Bulgaria, mai ales din cele 30 de localităţi compacte din jurul Vidinului. Dacă la începutul secolului statistica oficială din Bulgaria arată că aici trăiau 96.000 de români, din care 42.000 în judeţul Vidin, în anul 1934 datele oficiale, deşi micşorate drastic, arată că mai trăiesc în Bulgaria 16.000 de români, din care 2.200 în judeţul Vidin, iar după anul 1944 românii sau vlahii dispar din statisticile oficiale.

Walahorum-5-a.jpg

Acum, susţine Ivan Alexandrov, procesul de asimilare se află într-o fază avansată. La ultimul recensământ, doar 186 de persoane din Vidin s-au declarat ca fiind români sau vlahi. Materialul se încheie cu o observaţie tragi-comică: „Statistica oficială nu dă nici o explicaţie despre dispariţia românilor/vlahilor în ultimii 100 de ani, dar este interesată de ce a dispărut jumătate din populaţia raţelor sălbatice”. Opinii privind tema au exprimat toţi participanţii, concluzia fiind trasă de Milan Anghelov Cosoveanu: „Oricât de greu ar fi pentru românii din Bulgaria, ei nu sunt în agonie, trăiesc, vorbesc în limba română, scriu versuri, organizează simpozioane, înfiinţează muzee”.

Victor Dediu şi-a exprimat optimismul în privinţa funcţionării şi în viitor a organizaţiilor vlahilor/românilor din Bulgaria, a transmis salutul oficial şi urările de succes din partea ambasadorului Anton Păcureţu, care se pregăteşte să-şi încheie mandatul, şi a propus liderilor de asociaţii să pună accent pe cursuri de limba română adresate copiilor şi tinerilor. Ivo Gheorghiev a apreciat iniţiativa „Walahorum” şi tema propusă, a prezentat realizările şi necesităţile Uniunii „AVE” şi Casei de Cultură „Teofana Basarab” şi a făcut o remarcă şi o propunere: „Noi, românii/vlahii din Bulgaria, suntem uniţi în cadrul comunităţii, ca oameni, ca cetăţeni, dar trebuie să ne unim şi organizatoric, în acte oficiale. Propun înfiinţarea unei federaţii a tuturor asociaţiilor noastre, legal constituite, pe principiul sinodal. Aşa vom fi mai puternici şi vom avea rezultate mai bune”.

Propunerea a rămas să fie analizată de toate asociaţiile, urmând să se acţioneze în consecinţă.

 

Articole similare selectate pentru tine

Țaratul de Vidin

Pentru că unii fac bășcălie, din necunoaștere a istoriei, referitor la ideea „unirii” celor trei județe bulgare: Vidin, Montana și Vrața, cu România, idee nefezabilă, după părerea mea, trebuie să facem un recurs la istorie!

Simpozionul Internaţional „140 ani de la Răscoala Timoceană” la Vidin

La Vidin, în Bulgaria, s-a desfăşuarat Simpozionul Internaţional „140 ani de la Răscoala Timoceană din 28-30 iunie 1876".