Copiii din Satu-Nou cultivă folclorul autentic din localitatea lor

May 31, 2016

1.jpg

Tinerii ,,boboci”, conduşi de coregrafii şi instructorii lor, exersează intens în ultimul timp, în vederea participării la Festivalul Copiilor care va avea loc săptămâna viitoare. În cursul lunilor aprilie şi mai, au avut prestaţii reuşite la trecerile în reviste orăşeneşti, comunale şi regionale.


În zilele de 3 şi 4 iunie, marele eveniment cultural va reuni, la Coştei, copii din localităţile noastre, iar tinerii dansatori de la societăţile cultural-artistice DAC şi ,,Dr. Radu Flora”, corul ,,Boboceii”, soliştii vocali şi instrumentişti, vor prezenta, în cea de-a doua zi a festivalului, cântece, dansuri şi port tradiţional din satul lor, scrie Marina Ancaițan în săptămânalul Libertatea.

Dar, la Departamentul pentru Artă şi Cultură DAC sunt şi alte noutăţi. De la Daniela Petrovici, preşedintă şi coregrafă, aflăm că de la Secretariatul Provincial pentru Tineret şi Sport au primit, printr-un proiect, 250.000 dinari pentru cumpărarea unui sistem de sonorizare şi a unui acordeon.

,,Acum copiii noştri beneficiază de tehnică şi instrumente noi. Sunt bucuroşi, le-am zis că este un premiu pentru că au fost copii buni pe tot parcursul anului. Mulţumesc Secretariatul Provincial pentru Tineret şi Sport pentru faptul că sprijină activitatea societaăţii noastre”, spune Daniela Petrovici. La Festivalul Copiilor, tinerii dansatori de la DAC vor prezenta dansuri populare româneşti din Banat. ,,Ne pregătim intens, dar îmi pare rău că nu putem avea mai mult de două repetiţii pe săptămână. Repetiţiile se desfăşoară în sala mică a căminului cultural, unde activează mai multe secţii şi are un program plin, dar mă străduiesc ca în decurs de o oră să punem totul la punct. De altfel, la ediţia de anul trecut a Festivalului Copiilor ne-am situat pe locul al treilea”, afirmă Daniela Petrovici.

La Societatea Cultural-Artistică ,,Dr. Radu Flora”, repetiţiile sunt la fel de intense. Valentina Veselinov, coregrafă, pune zilele acestea la punct coregrafia în vederea unei prestaţii scenice cât mai reuşite.

,,Vom prezenta dansuri din Satu-Nou. Pregătirile decurg foarte bine, exersăm de două ori pe săptămână. La secţia de folclor pe care o conduc sunt în jur de 15 copii şi avem şase, şapte perechi de dansatori. La sfârşitul lunii iunie urmează să participăm la tradiţionalul concert care se organizează la noi în sat la sfârşit de sezon, eveniment care reuneşte toate secţiile ce activează în localitatea noastră”, punctează Valentina Veselinov.

2.jpg

Pentru prima dată la Festivalul Copiilor va participa şi corul de copii ,,Boboceii”, condus de Dorel Mic. ,,Copiii vor intepreta patru cântece şi mă aştept la o prestaţie reuşită. Am ajuns la ideea să înfiinţez corul ,,Boboceii”, format din copii cu vârste între 6 şi 10 ani, văzând cât de frumos se prezintă tinerii coşteieni la Festivalul Copiilor. Am impresia că la ei toţi copiii din sat apar pe scenă. La noi în sat sunt foarte mulţi copii talentaţi. Cei cu talent şi dragoste pentru muzică trebuie încurajaţi să continue pe această cale. Am înfiinţat corul cu gândul să ne exprimăm prin cântec şi joc, să ne socializăm prin cultură”, declară Dorel Mic.

La Festivalul Copiilor, Satu-Nou va fi reprezentat şi de solistele vocale Gabriela Petrovici, Catarina Bugarin şi Teodora Mic, precum şi de soliştii instrumentişti Nikola Mladen, Alexandar Birgean şi Leonid Ardelean.

În decursul lunilor aprilie şi mai, tinerii dansatori din Satu-Nou au participat la trecerile în reviste orăşeneşti, comunale şi regionale. Astfel, copiii de la SCA ,,Dr. Radu Flora”, ciclul V-VIII, au participat, pe data de 26 aprilie, la trecerea în revistă a creaţiei folclorice a copiilor, etapa orăşenească, ce s-a desfăşurat la Centrul Cultural din Panciova. Au prezentat dansuri româneşti din Satu-Nou. Cei de la DAC s-au prezentat la trecerea în revistă comunală pe data de 20 aprilie, iar în 8 mai la cea regională cu dansuri româneşti din Banat. Dansatorii au primit laude din partea juriului pentru prestaţia scenică şi costume.

 

Articole similare selectate pentru tine

Vechea vatră a localității Satu-Nou

Satu-Nou (Banatsko Novo Selo) a luat naștere în perioada înființării graniței militare bănățene, pe drumul important din punct de vedere strategic Panciova – Timișoara. Satul a fost construit conform planurilor strategice ale Consiliului de război din cadrul Castelului Vienez.

Paia Togeraș, doinitorul autentic al bobocilor

Muzica autentică a bobocilor este de o valoare inestimabilă. Acest fapt l-a justificat și l-a apreciat marele etnomuzicolog dr. Ghizela Sulițeanu. Printre bobocii care au lăsat o amprentă în muzica populară autentică este și cântărețul Paia Togeraș-Pleiaș (1906-1987).

Nunta mirilor Ghiță Țăpârgea și Victoria Mălaimare la Satu-Nou în timpul ocupației fasciste

Nunta mirilor Ghiță Țăpârgea și Victoria Mălaimare din Satu-Nou în timpul ocupației fasciste.