Percheziţii DIICOT la Vama Moraviţa

Jun 02, 2016

moravita1.jpg

Acţiune de amploare marţi dimineaţa în Vama Moraviţa din judeţul Timiş. Punctul de trecere a frontierei este la această oră închis după ce ofiţeri DGA, procurori DIICOT şi mascaţi de la Jandarmerie au descins în vamă. Acţiunea vizează un grup infracţional format din 20 de poliţişti de frontieră şi aproximativ 30 de contrabandişti de ţigări.


Poliţiştii de frontieră aflaţi în tură au fost dezarmaţi şi puşi cu mâinile la perete. Percheziţiile au loc atât în vamă cât şi la domiciliile suspecţilor, în Moraviţa, Deta şi Timişoara. Suspecţii sunt acuzaţi de dare şi luare de mită şi contrabandă cu ţigări. La acţiune participă şi echipaje de la Bucureşti, consemnează oradetimis.oradestiri.ro.

Aceasta este cea mai amplă acţiune în vamă după cea din 2011 când DNA şi DGA au descins simultan în Naidăş şi Moraviţa. Potrivit procurorilor DIICOT, mita nu a încetat în Vama Moraviţa, ci doar s-a făcut cu mai multă atenţie. Gruparea era monitorizată de anchetatori de un an de zile.

Anchetatorii fac percheziţii şi în gheretele aflate în vecinătatea vămii. Se caută bani şi ţigări de contrabandă. Procurorii DIICOT au început să ridice documente. Aproximativ 70-80 de persoane vor fi aduse la audieri. În momentul descinderii, avea loc schimbul de tură pentru poliţiştii de frontieră, astfel că ambele ture au fost prinse în acţiune. Descinderi mai au loc şi în judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara. Mai mult decât atât se pare că polițiștii de frontieră de la Moravița nu numai că au favorizat contrabanda cu țigări, dar au și sprijinit traficului de migrant, au favorizat trecerea unor infractori dați în urmărire generală, prin permiterea accesului acestora nestingherit peste frontiera de stat. Închiderea vămii a dus la formarea de cozi de maşini pe ambele sensuri.

moravita2.jpg

Se fac percheziţii şi pe drumurile care duc la vamă. Potrivit anchetatorilor poliţiştii de frontieră luau mită de la un dolar până la 100 de euro. Banii se împărţeau la toţi poliţiştii. 20 de persoane au fost deja audiate de procurori și au primit ordonanță de reținere pentru 24 de ore. Printre cei săltați se numără șeful Vămii Moravița dar și șeful de tură. Miercuri, suspecții reținuți au fost prezentanți instanței cu propunere de arestare preventivă.

După aproape 12 ore de interogat suspecți, procurorii au făcut 26 de rețineri în dosarul de corupție de la vama Moravița. Dintre aceștia, 18 sunt polițisti de frontieră și 6 traficanți de țigări. Suspecții care au primit ordonanțe de reținere pentru 24 de ore au fost transportați sub escortă la arestul din Timișoara, Arad și Reșița acolo unde își vor petrece noaptea.

Din rândul traficanților de țigări vizați de acțiunea de marți fac parte și câțiva contrabandiști celebri, cu vechi state de plată în afacerile cu țigări aduse din Serbia pe piața din România.

Perchezițiile de marți nu sunt primele care au loc în Vama Moravița. În 2011, peste 2.000 de poliţişti, jandarmi, luptători de la trupele de intervenţie rapidă şi ofiţeri DGA au descins în vămile Moraviţa (judeţul Timiş) şi Naidăş (judeţul Caraş- Severin) de unde au ridicat peste o sută de vameşi şi poliţişti acuzaţi de corupţie. În urma acestei operaţiuni, 68 de poliţişti de frontieră, vameşi şi contrabandişti au fost condamnaţi cu suspendare, 17 au fost condamnaţi la închisoare cu executare, iar trei au fost achitaţi.

 

Articole similare selectate pentru tine

Zeci de kilograme de canabis depistate la graniţa cu Serbia

Înainte cu câteva seri, poliţiştii de la Frontiera Moraviţa au depistat doi cetăţeni albanezi care au încercat să introducă ilegal în țară, pe la frontiera „verde”, aproximativ 34 kg substanță vegetală.