Simpozionul Internaţional ,,Banat – Transilvania. Istorie şi multiculturalitate” la Alba-Iulia

Jun 10, 2016

1.jpg

În perioada 20-22 mai 2016, la Alba Iulia s-a desfăşurat a noua ediţie a Târgului de Carte ,,Alba Transilvana” - o manifestare grandioasă care a oferit publicului o paletă de evenimente, reunind specialişti şi invitaţi din toate zonele culturii scrise din România şi din străinătate: autori, editori, traducători, distribuitori, tipografi, bibliotecari, critici, animatori şi jurnalişti în domeniul cultural, precum şi personalităţi ale artei şi scenei româneşti.


Târgul de Carte a găzduit şi cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional ,,Alb-Umor”, precum şi Simpozionul Internaţional ,,Banat – Transilvania. Istorie şi multiculturalitate”, ajuns la ediţia a doua (reamintim că prima ediţie s-a desfăşurat anul trecut la Zrenianin), scrie Todor Ursu pentru săptămânalul Libertatea.

Simpozionul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina. Au fost susţinute 11 comunicări, dintre care trei de reprezentanţii Institutului nostru. Costa Roşu a vorbit despre „Intelectualii ardeleni originari din Banatul sârbesc”, Cvetko Pavlović a prezentat „România şi Muntenegru în memoriile mareşalului Marmont”, iar Virginia Popović şi-a îndreptat atenţie spre „Cercetări lingvistice asupra graiului ardelenesc în satele cu români din Banatul sârbesc” (comunicare scrisă împreună cu Romanţa Iovanovici). Alături de reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba şi ai Universităţii „1 Decembrie”, un mesaj de întâmpinare a rostit şi Todor Ursu, directorul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina.

La Târgul de Carte ,,Alba Transilvana”, editura ICRV din Zrenianin şi-a expus producţia din ultimii trei ani, alături de cca 50 de edituri din România, R. Moldova şi din alte ţări. În prima zi a Târgului de Carte, după deschiderea festivă, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a fost lansată cartea lui Costa Roşu Românii din Voivodina, R. Serbia: Povestea unei populaţii care persistă, cu fotografii de Todor Ursu şi Diana Ocolişan. Despre carte şi autor au vorbit Virginia Popović şi Todor Ursu.

 

Articole similare selectate pentru tine

Un bloc a fost mutat pe roţi, cu locatarii înăuntru!

Pe data de 27 mai 1987, în Alba Iulia, un bloc de 7.600 de tone, cu 80 de familii înăuntru era mutat, pe roți deci un proiect fabulos și care întrece orice imaginație.

Să zdrobim lanțurile robiei noastre sufletești prin realizarea marelui vis – Unirea tuturor românilor

Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, convocată pentru data de 1 decembrie 1918, a fost considerată de contemporani decisivă pentru "unitatea națională a tuturor românilor", din România şi Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş.

Mica Unire, Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.