Conferinţa Internaţională ,,Cultura şi presa în spaţiul european” la Galați

Jun 11, 2016

1.jpg

La Galaţi, în zilele de 27 şi 28 mai a avut loc Conferinţa Internaţională ,,Cultura şi presa în spaţiul european” cu tema ,,Presa minorităţilor etnice din România”. Acest eveniment ştiinţific a fost organizată de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi în colaborare cu Biblioteca Judeţeană, Asociaţia Română de Istorie a Presei, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova şi Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina.


În Templul Meseriaşilor – Sinagoga din Galaţi, un edificiu impresionant, au fost susţinute 60 de referate de către oameni de ştiinţă, profesori universitari, publicişti şi jurnalişti din Galaţi, Bucureşti, Chişinău, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa, Brăilă, Paris şi Novi Sad, consemnează Todor Ursu în săptămânalul Libertatea.

Todor Ursu, directorul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina, a salutat oaspeţii şi participanţii şi a mulţumit gazdelor pentru invitaţie. Costa Roşu din Novi Sad a susţinut în şedinţa plenară conferinţa cu tema ,,Presa scrisă la românii din Serbia”, iar Nicolas Trifon din Paris a prezentat referatul intitulat ,,Presa aromânească din diasporă în anii 1980 şi dezbaterile pe tema identităţii aromânilor în România după Revoluţie”. A urmat activitatea pe secţiuni.

În ziua cea de-a doua zi a manifestării, participanţii s-au deplasat la Cahul în Republica Moldova, unde au fost aşteptaţi de o delegaţie din partea Consiliul Judeţean din acest oraş. Reprezentanţii Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina s-au întâlnit cu primarul oraşului, Nicolae Dandiş, discuţiile axându-se pe încheierea unei convenţii de colaborare cu instituţiile culturale din Cahul. Reprezentanţii Institutului au discutat pe aceeaşi temă şi cu o delegaţie a Consiliului Judeţean Galaţi şi Universităţii din acest oraş. Aici a fost deja semnată convenţia de colaborare în domeniul culturii. Urmează propunerea unui program de acţiuni şi proiecte, de la schimbul de cărţi şi publicaţii, participarea la reuniuni şi manifestări până la organizarea unor conferinţe ştiinţifice internaţionale comune.

 

Articole similare selectate pentru tine

Proiect pentru promovarea dialogului cultural transfrontalier între România, Republica Moldova şi Serbia

Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei – Chişinău, Republica Moldova, Universitatea din Novi Sad, Serbia şi Casa Corpului Didactic din Galaţi, respectiv din Constanţa, iniţiază proiectul „Promovarea valorilor cultural-identitare româneşti în Republica Moldova şi Serbia prin cursuri de formare/ perfecţionare şi schimburi de experienţa”.

Oțel românesc pentru cel mai spectaculos pod pietonal din lume

Unul dintre cele mai frumoase poduri pietonale din lume va fi construit cu oţel de la Galaţi.

Misteriosul artefact egiptean într-un mormânt de pe vremea dacilor

Artefactele scoase la lumină de arheologi, în 1982, pe actualul teritoriu al combinatului siderurgic din Galaţi, conduc spre ipoteza uluitoare că dacii ar fi putut avea schimburi culturale intense cu Egiptul antic. În acelaşi timp, însă, totul poate fi doar o coincidenţă, iar obiectele, unice în spaţiul românesc, să fi ajuns în sudul Moldovei după cucerirea romană, prin intermediul unor militari de origine africană.