Simpozionul Internaţional „140 ani de la Răscoala Timoceană” la Vidin

Jul 02, 2016

13567160_1141988899170417_3836820098968278219_n.jpg

La Vidin, în Bulgaria, s-a desfăşuarat Simpozionul Internaţional „140 ani de la Răscoala Timoceană din 28-30 iunie 1876".


Evenimentul a fost organizat de asociația românească „AVE" – Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, în colaborare cu Academia Română – Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S Nicolăescu-Plopşor" şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova, Muzeul Regional de Istorie din Vidin, Casa de Cultură „Sf. Teofana Basarab" din Vidin şi Societatea Culturală a Vlahilor, transmite Romanian Global News.

La dezbateri au participat şi invitaţi din Craiova, între care prof. univ. dr. Nicolae Panea – antropolog, prorectorul Universităţii din Craiova, şi prof. univ. dr. Cezar Avram – directorul Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S Nicolăescu-Plopşor". Moderator al întâlnirii este Ivo Gheorghiev – preşedintele „AVE".

Din Vidin a mai participat directoarea Muzeului Regional Vidin, Fionera Filipova, dr. Sasca Bizeranova și directorul Galeriei de Artă, Bogdan Alecsandrov.

Au fost prezenți profesorii care predau cursurile de limba română în regiunea Vidin.

A fost prezent și Atașatul cultural de la Ambasada României, Victor Dediu. Copiii, de la clasele pilot de limba română, au recitat poezii din cartea lui Cristea Sandu Timoc despre Răscoala Timoceană.

 

Articole similare selectate pentru tine

Țaratul de Vidin

Pentru că unii fac bășcălie, din necunoaștere a istoriei, referitor la ideea „unirii” celor trei județe bulgare: Vidin, Montana și Vrața, cu România, idee nefezabilă, după părerea mea, trebuie să facem un recurs la istorie!

Masa rotundă – sunt românii din Bulgaria în agonie?

Mai mulţi invitaţi din Calafat, Craiova şi din Bulgaria au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la masa rotundă cu tema „Suntem noi rumânii din Bugărie în agonie?”, organizată de Fundaţia „Walahorum” în satul Tianuţ/Tianovţi, de lângă Vidin.