Fotografierea umbrei perfecte

Jul 07, 2016

5.jpg

Fotografii de multe ori tind să acorde mai multă atenție luminii. De fapt, credem că lumina este una dintre cele mai importante aspecte ale fotografiei. Pe de altă parte, umbra poate părea a fi mai puțin importantă. Aceasta ar fi o greșeală majoră - lumina nu este nimic fără umbră.


Lumina calitativă este, desigur, elementul cheie al fotografiei, în măsura în care iluminarea bună este esențială pentru o imagine bună. Uneori uităm că lumina este însoţită de umbră care poate fi la fel de importantă.

Nu numai calitatea luminii afectează umbra. Distanța de la sursa de lumină în raport cu obiectul care aruncă umbra va schimba caracteristicile ei, precum și distanța obiectului care aruncă umbra pe obiectul pe care umbra cade. Lucrând cu umbra, se deschid multe oportunități.

4.jpg

Umbra pote să accentueze o mulțime de lucruri în fotografie. Ea poate sublinia emoțiile, imaginile suprarealiste și poate fi utilizată într-o varietate de moduri. În timp ce utilizarea umbrei puternice în fotografiile color tinde să fie folosită mai des în fotografierea siluetelor, ea poate să apară, de asemenea, într-o varietate de forme în fotografia color. În opinia mea, umbra este cea mai puternică atunci când este utilizată în fotografii alb-negru.

Nu este pur și simplu o masă întunecată care se învecinează cu lumina. Mai degrabă, umbra este o entitate la fel de vie ca lumina. Umbra este elementul care modelează lumina, atrage atenția asupra luminii și se integrează cu lumina pentru a produce oportunități fotografice remarcabile. Dacă vrem să atingem potenţialul nostru ca fotografi, trebuie să ne gândim la fel de mult în ceea ce privește stăpânirea umbrei, așa cum ne gândim la stăpânirea luminii.

2.jpg

Una dintre cele mai puternice utilizări ale umbrei este prin crearea contrastelor pentru a produce un efect dramatic. Atenția oamenilor este atrasă automat la zonele de contrast tonal mare. Totuși, contrastul tonal nu se poate produce fără ajutorul umbrei. Astfel, este jocul de lumini și umbre care creează contrastul care ne atrage atenția. Un exemplu al acestei utilizări de umbre ar fi o lumină solară dramatică în care soarele lovește prin frunzele copacilor creând zone de lumină, care sunt înconjurate de zone întunecate.

6.jpg

Umbra poate fi folosită în mod eficient pentru a ţine atenția privitorului prin eliminarea detaliului de la mai puțin importante părți ale imaginii. Un exemplu în acest sens ar fi un portret dramatic care foloseşte lumina pentru a ilumina ochii subiectului, dar permite restul feţei să cadă în umbră adâncă. Umbra ar ajuta pentru a ascunde detaliile feței. Astfel, atenția privitorului va fi atrasă de ochii subiectului fotografiat.

Umbra pote fi utilizată pentru a orienta atenția privitorului. Acest lucru se datorează faptului că umbra are adesea o formă. Când o forma a umbrei indică centrul de interes într-o fotografie, umbra va îndrepta atenția privitorului spre centrul de interes. În schimb, umbra poate înconjura o suprafață de lumină care indică centrul de interes. În ambele cazuri, fotografia este îmbunătățită,  iar centrul de interes este întărit prin utilizarea umbrei.

3.jpg

Fotografii sunt adeseori doriți să învețe să citească lumina. Totuși, citind lumina este doar o jumătate din provocare,  trebuie de asemenea să se învețe să citească umbra.

Marin Mohan

 

Articole similare selectate pentru tine