Fotografia abstractă

Jul 09, 2016

1abstract.jpg

Termenul ,,abstract” se aplică în mod normal fotografiilor și picturilor ce atrag atenția nu prin natura subiectului ales, ci prin culorile, formele, tiparele și texturile pe care le conțin.


Arta abstractă comunică la un nivel nonliteral ca o mișcare de independență de la forma tradițională de artă, care este o iluzie bidimensională a lumii noastre tridimensionale. Fotografia abstractă încorporează conceptele de artă abstractă și le utilizează în compoziții fotografice. Din punct de vedere istoric, aceasta a contestat noțiunile noastre despre cum, în general, fotografia comunică. Prin acest tip de fotografie, vom pierde corespondența unu-la-unu cu obiectul, locul, sau persoana fotografiată.

1abstract3.jpg

Capacitatea de a identifica subiectul fotografiei trece pe locul doi în raport cu impactul vizual generat de elementele care au creat-o. Culoarea este unul dintre cele mai puternice unelte disponibile celui care face fotografii abstracte, deoarece poate produce fotografii de impact in adevaratul sens al cuvantului. Si acest lucru deschide usa creativităţii deoarece permite captarea culorii doar de dragul impactului pe care aceasta îl creează.

1abstract2.jpg

Un mod bun de a pune în practică acest lucru este compunerea fotografiilor într-un mod mai neconventional.

Încaălcând regulile și încadrând mai strâns, astfel încât să nu existe un context, sau decupând astfel încât o parte din subiect să lipsească, apare imediat o intrigă și se conferă fotografiei o senzaţie de abstract.

Creativitatea în fotografia abstractă mă atrage mereu. Îmi place când un fotograf fotografiază un subiect obișnuit și îl fotografiază la un unghi neobișnuit sau când se concentreză pe faptul de a crea o capodoperă de culori, modele și texturi.

1abstract4.jpg

Imaginile abstracte pot fi create aproape oriunde și este foarte ușor pentru mine să aflu subiectul. Sunt cuprins de plăcere și de admirație în fotografia abstractă mai des decât orice alt tip de fotografie, datorită creativității și disponibilității acesteia.

Întotdeauna m-am uitat în jurul meu pentru a găsi linii simple, modele, curbe, culori și forme care pot fi interesante. Accentul pus pe formă, culoare, linii și curbe tinde să provoace reacții puternice în sistemul perceptual uman.

În acest tip de fotografie eu nu mă bazez atât de reguli compoziționale ale fotografiei, ci fac lucru simplu, puternic și dramatic.

1abstract5.jpg

În ceea ce privește modul de combinare a culorilor, aveti mâna liberă, în cazul fotografiilor abstracte. Nu contează că folosiți culori contrastante sau care se armonizează.

În fond, puteti ignora toate regulile existente în fotografia color, deoarece rolul fotografiei abstracte este tocmai acela de provoca vizual, de a incita simțurile privitorului.

Fotografia abstractă înseamna a vedea potenţialul unor elemente pe care toti ceilalţi le trec cu vederea.

Marin Mohan

 

 

Articole similare selectate pentru tine