Sonda spațială Juno s-a plasat pe orbita planetei Jupiter

Jul 09, 2016

Sonda Juno pe orbita lui Jupiter

Sonda americană Juno a reușit să se satelizeze marți dimineața pe orbita lui Jupiter, a anunțat NASA. Nava spațială a fost capturată, așa cum era prevăzut, de gravitatea celei mai mari planete a sistemului nostru solar, a informat centrul de control, care a primit confirmarea succesului manevrei la ora 3.53 GMT.

Sonda Juno a ajuns la Jupiter după un zbor de cinci ani, fiind lansată de pe Pământ în 2011. În momentul reușitei, șeful echipei NASA, Scott Bolton, a izbucnit:

Sunteți cea mai bună echipă care a exitat vreodată! Tocmai am realizat cea mai dificilă misiune pe care a avut-o NASA.”

Viteza pe care Juno a avut-o când a intrat pe orbita lui Jupiter a fost de circa 265.000 de kilometri pe oră, un record absolut, scrie magazin-cultural-stiintific.blogspot.rs.

Bolton a comentat:

Nu cred că mai există un obiect creat de om, care a părăsit Pământul, și care să se deplaseze atât de repede.”

Pentru comparație, viteza cu care se deplasează un glonț este de „numai” 2735 de km/h, iar Stația Spațială Internațională are o viteză de 28.160 de km/h.

centrul de control NASA

După ce a pătruns pe orbita lui Jupiter, Juno s-a orientat cu fața spre Soare, pentru a-și putea reîncărca bateriile. Apoi, va comuta pe antena principală și va începe comunicațiile de date către Pământ, despre Jupiter și sateliții săi.

Durata pentru care Juno este programată să stea pe  lui Jupiter este de 53 de zile și jumătate. Apoi ea se va auto-distruge, plonjând în atmosfera planetei, pentru ca nici orbitaun microb de pe Pământ să nu ajungă pe satelitul lui Jupiter, Europa, despre care savanții susțin că are cele mai mari șanse de a adăposti viață.

Marin Gașpar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse commodo accumsan leo a ultricies. In commodo scelerisque tempus. Donec porttitor commodo molestie. Praesent imperdiet enim a magna vestibulum, at commodo ex auctor.

Articole similare selectate pentru tine