De ce traiul la oraș ne face grași, orbi, infertili…

Jul 12, 2016

aglomeratie.jpg

În mod normal, populaţia din mediul urban ar trebui să aibă un nivel de trai superior celei din mediul rural întrucât este mai înstărită, are perspective mai bune în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă, beneficiază de o alimentaţie bogată, de o igienă mai bună şi de asistenţă medicală superioară. Dar…


Paradoxal însă, starea de sănătate a populaţiei din mediul urban este mai proastă, traiul la oraş fiind asociat cu o serie de boli mintale cronice, afecţiuni ale sistemului imunitar, artrită, boli de inimă, cancer şi probleme de fertilitate. Mai grav este faptul că pe măsură ce oraşele devin şi mai aglomerate, aceste probleme vor deveni şi ele din ce în ce mai pregnante, scrie atlas-geografic.net.

Studii recente arată că expunerea zilnică la poluarea urbană ne poate afecta încă de dinainte de naştere, făcându-ne astfel mai vulnerabili la o serie de boli pe parcursul vieţii. Oamenii de ştiinţă au arătat că bebeluşii născuţi în oraşe sunt mai grăsuţi decât cei născuţi în zonele rurale, ceea ce poate fi interpretat drept un lucru bun, însă, comparându-se placenta mamelor de la oraş cu a celor de la ţară, s-a observat că mamele de la oraş au o cantitate mai mare de xenoestrogeni în sângele lor şi al bebeluşilor lor.

Xenoestrogenii se găsesc în vaporii de benzină şi în alte surse de poluare umană ce afectează mediul oraşelor aglomerate şi se fac vinovaţi pentru creşterea în exces a fetusului, obezitate, hiperactivitate, pubertate prematură, probleme de fertilitate precum şi de apariţia cancerului de plămâni, sân şi prostată. Cercetătorii de la Universitatea din Granada ( Spania) au arătat că deşi mamele de la oraş erau mai în vârstă şi mai slabe decât cele din mediul rural, au dat naştere totuşi la prunci mai mari. Alte studii efectuate anul trecut la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) au arătat că poluanţii urbani pot determina modificări în metabolismul copiilor mici care au ca rezultat un nivel crescut de zahăr în sânge şi rezistenţă crescută la insulină care reglează modul în care organismul nostru metabolizează carbohidraţii. În aceste condiţii s-a ajuns la concluzia că aceşti poluanţi pot duce la apariţia diabetului.

Un alt factor îngrijorător pentru dezvoltarea ulterioară a copiilor din mediul urban este faptul că cei mai mulţi copii îşi petrec timpul în spaţii închise. Astăzi doar 20 % dintre copiii de la oraş se joacă în faţă blocului, în timp ce 70 de procente din adulţii de astăzi se jucau în copilărie afară. Traiul “între patru pereţi” prezintă o serie de riscuri pentru sănătate printre care şi cel de a dezvolta forme severe de miopie. Jumătate dintre cei afectaţi de aceste forme de miopie devin orbi la vârstă mijlocie. Oamenii de ştiinţă pun acest fapt pe seama lipsei luminii solare. Ei spun că expunerea la lumina solară determina retina să elibereze dopamină, un hormon care împiedică creşterea excesivă a globului ocular, fapt ce cauzează miopia. Studiile au arătat că acei copii care petrec mult timp în aer liber îşi micşorează cu o cincime riscul de a dezvolta miopie.

 

Articole similare selectate pentru tine

Populaţia albă a SUA este depăşită de minorităţi

Conform noilor date de recensământ populația americană este depăşită de minorităţi. Populația albă se află în scădere pentru prima dată în istoria SUA.

Exodul românilor din țară atinge cote alarmante

Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că România este a doua într-un top mondial al migraţiei. Este întrecută doar de Siria, stat lovit de un război civil. În procente, diaspora reprezintă 17 la sută din populaţia totală a României.