Atentat la Nisa de ziua Franţei, cel puţin 84 de morţi

Jul 15, 2016

atentat-la-nisa-o-masina-a-intrat-in-multime-de-ziua-nationala-a-frantei-84-de-morti-zeci-de-raniti-soferul-camionului-a-fost-impuscat-18543072.jpg

Celebrările de Ziua Franţei au fost întrerupte tragic la Nisa, joi seară, după ce un camion a intrat în mulţimea prezentă la evenimentele din centrul oraşului. Bilanţul provizoriu este unul sumbru şi creşte de la un minut la altul: cel puţin 84 de morţi şi 120 de răniţi, printre care şi copii. Ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, a declarat la Digi 24 că afă şi şi doi români printre răniţi, fiind spitalizaţi la Nisa.


Un camion de 16 tone a intrat în mulţimea care asista la un foc de artificii dedicat Zilei Franţei pe un bulevard important din Nisa, joi seară, provocând cel puţin 84 de morţi, printre care şi copii, peste 100 de răniţi. 18 persoane se află în stare critică, informează adevarul.ro.

La un moment dat, şoferul a deschis focul asupra mulţimii, şi a fost ucis de forţele de ordine, însă nu înainte de a parcurge aproape 2 kilometri cu vehiculul pe bulevardul plin de oameni; O „grenadă inoperabilă" şi "arme false" au fost găsite în camion; Din informaţiile actuale, bărbatul pare a fi acţionat singur, cel puţin în executarea atacului;

În cabina camionului a fost găsit un act de identitate aparţinând unui bărbat de 31 de ani, cetăţean francez de origine tunisiană din Nisa. Oficialii francezi nu au confirmat identitatea atacatorului; Nicio grupare teroristă nu a revendicat atacul până în momentul de faţă;

Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat că starea de urgenţă din Franţa va fi prelungită cu trei luni, iar cadrele militare în rezervă vor fi folosite pentru a spori securitatea. Atacul nu a fost revendicat, dar grupurile online pro-ISIS au sărbătorit atacul.Toate evenimentele culturale din Nisa, printre care un concert al Rihannei şi un festival de jazz, au fost anulate şi au fost mobilizaţi 500 de poliţişti suplimentari.

Camionul a lovit grupul de oameni cu viteza de 60-70 km/h pe o distanţă de circa doi kilometri, trecând peste sute de persoane. Conform unor surse, vehiculul avea 16 tone, cu lungimea de 10 metri, iar şoferul a fost împuşcat mortal de forţele de ordine. „Direcţia antiteroristă a Parchetului General a preluat ancheta în cazul atacului comis la Nisa“, informează publicaţia L'Express. „Ancheta vizează asasinat în formă multiplă şi tentative de asasinat coordonate de o organizaţie teroristă“, a comunicat instituţia, precizând că la investigaţii vor participa agenţii Direcţiei Generale pentru Securitate şi Informaţii (DGSI) şi Direcţia pentru Combaterea Terorismului (SDAT).

Conform ultimelor informaţii disponibile, printre victimele rănite şi spitalizate se află 2 cetăţeni români.

Ambasadorul sârb în Franța a declarat că printre răniți și victimele atacului terorist de la Nisa, în conformitate cu informațiile anterioare nu se găsesc cetățeni sârbi.

 

Articole similare selectate pentru tine

Zeci de mașini de epocă ascunse de naziști

Vincent Michel, un profesor de Educație Fizică în vârstă de 57 de ani, a descoperit o colecție de mașini care au fost ascunde pentru a nu fi confiscate de naziști în cel de-Al Doilea Război Mondial.