Seriozitate, respect şi bună pregătire

Jul 28, 2016

serio.jpg

La interviul organizat de către Comisia Mixtă la Consulatul General al României la Vârşeţ s-au prezentat 84 de candidaţi – 71 pentru studiile universitare şi un singur elev interesat pentru studiile liceale de teologie.


Absolvenţii şcolilor medii de la noi au manifestat cel mai mare interes pentru medicină, inginerie, studii juridice şi după cum ne-au mărturisit, aproape toţi îşi doresc să studieze la universităţile din Banat, în primul rând la Timişoara, consemnează Mariana Stratulat în săptămânalul Libertatea. Cum vor fi conformate ofertele şi doleanţele, vom afla la începutul lunii septembrie.

Cu acest prilej, consulul general al României la Vârşeț, Dan Constantin, ne-a declarat următoarele: -În zilele de 6 şi 7 iulie a.c., Comisia Mixtă a Ministerului Educaţiei Naţionale, Cercetărilor ştiințifiice şi Ministerului Afacerilor Externe, alcătuită din doi experți de la primul minister şi anume, doamnele consilieri Cristina Sabu şi Gabriela Ioana Nițu, şi un diplomat de la Ministerul Afacerilor Externe, la Consulatul General al României la Vârşeţ, şi-au desfăşurat activitatea de preselecție a candidaților români din Serbia – elevi abslovenţi ai şcolilor medii, care şi-au manifestat dorinţa de a studia la facultăţile din România. În activitatea sa în cele două zile, care au fost două zile pline, cu program de dimineața până seara, Comisia a verificat actele de studii cuprinse în dosarele candidațiilor, a consiliat candidații în privința sistemului de învățământ din România, prelucrând toate datelele din dosarele candidațiilor în programul computerizat pe care l-a avut la dispoziție, creat special pentru admiterea românilor de pretutindeni în învățământul universitar şi preuniversitar din România. Comisia a procesat 84 de dosare – 83 pentru studii universitare de licență şi un singur dosar pentru studii preuniversitare, respectiv liceul. Pentru anul de învăţământ 2016/17, Guvernul României a pus la dispoziţia etnicilor români din Serbia 317 locuri cu bursă şi cu scutire de taxe şcolare pentru tinerii români din Serbia, care au fost repartizate în felul următor: 25 de burse pentru studii în învăţământul preuniversitar şi 292 de locuri pentru învăţământul universitar. Din aceste 292 toate sunt fără taxă, iar 200 vor avea şi o bursă lunară şi 92 fără bursă.

Pot să spun că şi anul acesta am înregistrat un record de dosare. Anul trecut au fost depuse 100 de dosare, anul acesta 84, dar numărul acesta de dosare trebuie raportat şi la numărul eleviilor. ştiim că anul acesta cei care au absolvit liceul în limba română din Vârşeț au fost în număr mai mic decât cei de anul trecut.

Aşteptăm să fie anunțate modul în care au fost repartizate locurile, în a doua parte a lunii august. Rezultatele vor fi afişate pe site-ul Ministerului Educației şi Cercetării Naționale. Urmează după aceea faza doua a procesului de repartizare a studenților, acolo unde au mai rămas locuri libere.

Comisia a remarcat faptul că dosarele au fost complete şi bine întocmite, iar acest lucru, pot spune fără falsă modestie că este şi rezultatul implicării funcționarilor din cadrul Consulatului General de la Vârşeț, care încă din urmă cu 2-3 luni am fost prezenți în liceele care sunt cu predare în limba română, dar şi pe sate, şi am organizat întâlnirii cu părinții, elevii şi profesorii, în care am prezentat sistemul de selecție cu actele care sunt necesare pentru întocmirea dosarului.

Este cea de-a doua sesiune la care asist şi eu, şi pot să vă spun că apreciez în mod deosebit seriozitatea de care au dat dovadă elevii, viitorii studenți, în toată această perioadă, în sensul că au avut tot interesul să verifice din timp actele. Din cei 84 de candidați înscrişi, sunt convins că am avut contact cu fiecare dintre ei cel puțin odată sau de mai multe ori.

Viitorilor studenți le-aş transmite să fie mândri şi conştienți de faptul că statul român se gândeşte la ei şi acordă aceste burse, că efortul financiar este unul mare şi statul român la rândul lui are pretenția ca aceşti absolvenți peste 5-6 ani să fie foarte bine pregătiți, să se întoarcă în comunitate şi să fie ei la rândul lor cei care vor duce mai departe românismul în zonă.

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.