Mai mulți intelectuali ortodocși au cerut iertare Bisericii Greco-Catolice din Ucraina

Aug 02, 2016

10-martie-1946.jpg

"Ne cerem cu umilință iertare pentru nedreptățile pe care le-au suferit sub acoperirea autoritățiilor Bisericii Ortodoxe și ne închinăm în fața martirilor Bisericii Greco-Catolice Ucrainene", se spune într-o scrisoare deschisă semnată de personalități ortodoxe - intitulată: "Este urgent ca ortodocșii să recunoască adevărul teribil din 10 martie 1946", transmite e-communio.ro.


Iată conținutul scrisorii:

Este urgent ca ortodocșii să recunoască adevărul teribil din 10 martie 1946

La 10 martie 1946, în Lviv, Biserica Ortodoxă Rusă a integrat cu forța Biserica Greco-Catolică Ucraineană sub presiunea guvernului sovietic. În momentul în care participanții la Sinod au votat în data de 8 și 9 martie pentru "reunificarea" Bisericii lor cu Patriarhia Moscovei toți episcopii greco-catolici ucraineni erau în închisoare. Cei 216 preoți și 19 laici adunați în Catedrala Sfântul Gheorghe din Lviv de NKVD, precursorul KGB-ului, au fost obligați de un "grup de inițiativă", condus de doi episcopi ortodocși, Antony Pelvetsky și Myhailo Melnyk și de un preot ortodox Gavril Kostelnyk. Arhivele relevă că Stalin însuși a decis să elimine această Biserica Greco-Catolică Ucraineană, în februarie 1945, la douăsprezece zile după conferința de la Yalta, în compania lui Winston Churchill si Franklin D. Roosevelt.

Istoricii și teologii serioși nu au nici un dubiu că Sinodul din Lviv din 8-10 martie 1946 a Bisericii Greco-Catolice din Ucraina a fost un simulacru. Bohdan Bociurkiw, care a fost profesor de istorie al Universității Carleton din Ottawa, a scris o mare operă despre acest eveniment și nu a fost niciodată contrazis Papa Benedict al XVI-lea a vorbit în 2006, despre un "pseudo-sinod "care a "deteriorat grav unitatea eclezială". Nicolas Lossky, teolog ortodox francez, membru al Patriarhiei Moscovei, a recunoscut, de asemenea, că a fost un fals. Din cauza desfințării sale în 1946 și până în 1989, Biserica Greco-Catolică, cu peste 5 milioane de membri în Ucraina, a devenit de facto principala victimă, dar și principala forță de opoziție în fața regimului sovietic din interiorul frontierelor URSS. De aceea, noi invităm astăzi autoritățile ortodoxe din Rusia, Ucraina și din alte părți să recunoască nulitatea deciziilor tragice ale conciliului din Lviv.

Biserica Ortodoxă Rusă ca întreg nu poate fi considerată responsabilă pentru deciziile luate de autoritățile ecleziastice manipulate și terorizate de NKVD-KGB. Cu toate acestea noi, creștinii ortodocși, care trăim după 70 de ani de la evenimentele, ne simțim responsabili de tăcerea vinovată care a permis distrugerea acestei Bisericii de către regimul sovietic, cu participarea Patriarhiei Moscovei. Noi știm că milioane de creștini ortodocși din lume, condamnă cu fermitate persecuțiile anti-religioase ale guvernului sovietic și a le lui Joseph Djugașvili, în special. De asemenea, în această zi când se comemorează 10 martie 1946 și în ajunul duminicii Ispășirii din calendarul liturgic ortodox, asigurăm Biserica Greco-Catolică Ucraineană de solidaritatea și rugăciunile noastre pentru toate victimele nevinovate a acestei biserici, care au fost închise, torturate, deportate și ucise de guvernul sovietic cu complicitatea Patriarhiei Moscovei.

Ne cerem iertare cu umilință pentru nedreptățile pe care le-au suferit sub acoperirea autorității Bisericii Ortodoxe, și ne închinăm în fața martirilor Bisericii Greco-Catolice din Ucraina.

 

Articole similare selectate pentru tine

Ucraina, inamicul numărul 1 al României

Ucraina, prin provocările extreme la adresa minorităţii române din Bucovina de nord şi Bugeac şi nerespectarea prevederilor europene privind drepturile omului, devine stat inamic pentru România. În ciuda imaginii bune a Ucrainei, dar false, în opinia şi ochii marilor puteri occidentale care vor să facă probleme Rusiei, statul de la răsăritul ţării noastre devine un pericol pentru pacea continentului. Din 2014 Kievul a trimis mii de soldaţi români originari din Bucovina de nord să moară pentru interesele lui Piotr Poroşenko în Doneţk într-un război împotriva civililor, analizează sputnik.

Teritoriile anexate și restituite de către Ucraina (1921-1954)

Ucraina este beneficiară teritorială de pe urma înțelegerilor ruso-germane (Pactul Ribbentrop-Molotov). Nu există niciun stat care să fi beneficiat teritorial pe seama Ucrainei. Ucraina, ca succesoare de drept a Uniunii Sovietice, a beneficiat pe seama vecinilor săi, înglobând teritorii prin care părți compacte ale popoarelor vecine au fost separate pe nedrept de trunchiul lor național și etnic.

Parlamentul ucrainean a adoptat o legea care limitează învățământul în limba minorităților naționale

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat recent o lege care întărește învățământul în limba ucraineană în școli, reformă criticată de autoritățile din România și din alte țări din regiune care au comunități etnice în această republică ex-sovietică.