PRAGA, oraşul cu străzile vii

Aug 02, 2016

1.jpg

Viaţa este călătoria continuă, fără hartă, spre o destinație necunoscută. În această călătorie a vieţii îmi place să preiau frânghia și să conduc caroseria destinației, bucurându-mă de frumusețile naturii dar și de creațiile fascinante ale civilizaţiei umane.


Şi dacă vorbim despre creaţiile civilizaţiei, un loc aparte îl are capitala Cehiei, Praga.

Praga - orașul cu o concentraţie mare de frumuseți arhitecturale  nu lasă pe nimeni indiferent. La fiecare pas întâlnim sculpturi boemice, case vechi și cetăți medievale. Străzile, parcă au viaţa lor aparte, mereu sunt pline de lume din cele mai diferite părți ale globului care au venit să simtă ceva din atmosfera secolelor trecute ale omenirii. Este ceva magic, de neexplicat, să hoinăreşti prin cele mai grandioase străzi ale acestui oraş, şi să absorbi detaliile gotice și ale epocii renașterii pe care le găseşti aproape pe fiecare casă și bineînţeles - biserici. Iată câteva locuri care m-au emoţionat şi încântat, locuri pe care mereu aş dori să le revăd: Piața Orașului Vechi împreună cu Ceasul Astronomic, care, la fiecare oră, performează un mic spectacol de zece minute.

2.jpg

Apoi, atracție aparte este Podul Carol care este înzestrat cu foarte multe sculpturi ale sfinților, diferite table de metal cu inscripții și cu artă basorelief. Podul este asaltat zilnic de artiștii de stradă, grupuri muzicale jazz și de așa-numitele „sculpturi vi”.

3.jpg

Am vizitat și Castelul Višehrad care, fiind la o altitudine mai înaltă, am avut posibilitatea să privim panorama orașului. În interiorul castelului este biserica Sfinţilor Petru și Pavel, iar pivniţa bisericii este denumită Peklo, adică - Iadul, și un muzeu de miniaturi unde se găsesc cele mai mici portrete, figuri și cărți din întreaga lume care nu se pot vedea cu ochiul liber.

4.jpg

Pe lângă Praga, am vizitat şi Dresden-ul, în Germania. Un oraș, după spusele ghidului, complet construit de la temelii, el fiind supus bombardamentelor şi distrus complet. A fost  reanimat și adus la gloria ce o poartă şi azi. Dresden-ul este locul de refugiu al poeților din întreaga lume, ei aflând muza în peisajele urbane, devenind centrul important al literaturii germane și al mișcării romantice.

5.jpg

Cea mai importantă atracție o reprezintă Orașul-grădină - Hellerau care neapărat trebuie vizitată.

Deocamdată atât, ne-am întors plini de emoţii, de idei, energie pozitivă şi cu siguranţă pot afirma că mă voi întoarce mereu spre Praga, Drezden dar şi în multe alte locuri unde cultura omenirii şi-a lăsat amprenta.

Aneta Gașpar

 

Articole similare selectate pentru tine