Baba Anuica, primul criminal în serie din Serbia

Aug 08, 2016

anuica1.jpg

La începutul secolului al XX-lea, cea mai renumită femeie din sudul Banatului era - o vrăjitoare. Este vorba de baba Anuica di Piștone, cunoscută după otrăvurile pe care maiestruos le pregătea, folosindu-le în cele mai multe cazuri pentru a dăuna, mai puțin a face bine cuiva. S-a specializat în a scuti de la obligațiile militare, pentru seducții sau, pur și simplu, pentru lichidarea persoanelor nedorite.


Nu s-a stabilit nici până în prezent câți oameni au murit sau mutilat de otrava ei, care la bază avea planta ”demonică”, Ciumăfaia sau Iarba dracului (lat. Datura stramonium,) combinată cu otravă de șoareci, arsenic și mercur. Cu cât era problema ce trebuia rezolvată mai mare, cu atât concentrația de otravă în apă era mai tare. Anuica deținea rețeta secretă pentru o moarte rapidă și sigură, scrie prva.rs.

Anuica di Piștone, (1837 - data decesului necunoscută), cel mai faimos criminal în serie din fosta Iugoslavie la începutul secolului al XX-lea, a fost smulsă de uitarea completă de profesorul Dr. Šimon A. Đarmati, care în 2007 a publicat cartea ”Baba Anuica, vrăjitoarea din Petrovasâla”.

Baba Anuica, de origine româncă, s-a născut ca Ana Draxin de tatăl Pavel și mama Marta. Familia ei s-a adăpostit la Petrovasâla (Vladimirovac), localitate mixtă (români și sârbi), găsită la jumătatea distanței dintre Belgrad și Vârșeț.

Anuica a fost arestată în 1928 și la tribunal mărturisea că tatăl ei avea dorința ca fiica lui să termine școli înalte, dorință care nu s-a realizat, pentru că, deja din primele nopți petrecute în internatul femeiesc a început să meargă în vis. Era dusă imediat la mănăstire, acolo fiind tratată. Tratamentul nu a ajutat, a devenit grav bolnavă, nu putea nici să meargă, nici să stea, oamenii o considerau o minute, mulți au venit să o vadă, iar majoritatea au căzut de acord că într-un viitor, fetița va deveni vrăjitoare, ceea ce s-a și întâmplat.

Dabea după căsătorie (Anuica a fost căsătorită cu Iozef  Bia, roman și el, cu care a avut un fiu, Stefan), această boală a dispărut.

Timp de 50 de ani, Anuica se ocupa de vrăjitorie. În 1878 a răspândit știrea că cu ajutorul necuratului poate rezolva toate problemele. Avea și colaboratori/ucenici care au vizitat satele din Banatul de Sud, interesându-se în ce case bântuie neînțelegerea. Atunci, foarte sugestiv, ei recomandau că rezolvarea problemei se găsește la Petrovasâla, în chipul babei Anuica, care n-a trișat niciodată și care are soluții pentru toate cerințele. Baba Anuica a fost și proprietara celui mai renumit restaurant din sudul Banatului.

Aceluia căruia era destinată ”apa morții”, baba Anuica cu exactitate i-a prezis ziua morții, aceasta datorându-se practicii dobândite pe parcursul anilor. Pe baza datelor furnizate de la client, în dependent cât era problema de gravă, a ”vrăjit” apa, de fapt a pus în apă concentrația necesară de otravă. Pentru a impresiona clientul, a fost teatrală – în camera întunecată, mormăind cuvinte necunoscute în fumul de tămâie și aruncând cenușă și busuioc prin cameră, a luat naștere apa miraculoasă, care, într-un final, a primit aviz chiar de la diavol, cu care ”a comunicat” baba Anuica cu ajutorul clopotului.

Situația nasolă pentru Anuica a început cu moartea bogătașului Gaia Prokin din Ilandža. A fost reținută Ljubinka Milankov, cea mai bună elevă/colaborator ca fiind suspectă. După exhumație s-a constatat că a fost otrăvit. Această descoperire a dus, în lanț, la verificarea și altor cadavre găsindu-se particule otrăvitoare de arsenic, mercur și Iarba dracului. O colaboratoare care nu a fost achitată la timp a mărturisit despre crimele săvârșite de Anuica. În 1929, un an după arestare, Anuica a fost condamnată la 15 ani de închisoare la tribunalul de la Panciova și imediat transportată la închisoarea din Požarevac.

După poveștile neconfirmate, în 1941 din închisoare au eliberat-o soldații. S-a reîntors la Petrovasâla, unde se prepusune că a cedat la vârsta de 104 ani. În 1945, imediat după eliberare,  toți colaboratorii ei au fost executați.

 

Articole similare selectate pentru tine

Simpozionul Științific ”Presa și Literatura în Banat”

Recent a avut loc Simpozionul Științific ”Presa și Literatura în Banat”, ediția a IX-a, organizată de Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina împreună cu Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu” al Academiei Române - Filiala Timișoara.

Regiunea Banat - o călătorie în trecut de-a lungul secolelor

Prin regiunea Banat înţelegem unghiul de sud-est al bazinului Panonic, sau vorbim de spaţiul cuprins între ramurile Carpaţilor la Răsărit, râul Mureş la Nord, Tisa la Vest şi Dunărea la Sud. Cu toate că prin noţiunea Banat de obicei înţelegem doar câmpie, prin Banat înţelegem şi Carpaţii de Sud, respectiv Munţii Banatului, care încep cu Munții Vârşeţului.

Răscoala românilor bănăţeni din 1737-1739

Izbucneşte războiul austriaco-turc (1736 – 1739) şi Banatul devine teatru de război. Cu prilejul izbucnirii războiului şi nemulţumiţi de sistemul fiscal recent instalat precum şi de excesele birocraţiei, românii bănăţeni declanşează răscoala antihabsburgică.