Orașele fantomă care reprezintă splendoarea și mizeria Jocurilor Olimpice

Aug 16, 2016

Berlin-1936.jpg

Majoritatea clădirilor construite în timpul jocului olimpic în acel oraș au fost punctul culminant arhitectural al timpului, iar astăzi majoritatea sunt o imagine tristă, devenind refugiu pentru câini și pisici,  locuri pline cu buruieni, locuri abandonate, neglijate, aproape distruse.


Organizarea Jocurilor Olimpice este, pe de o parte, o mare onoare pentru țară, însă, pe de altă parte, reprezintă un sport foarte scump. Clădirile olimpice construite special pentru Olimpiadă, în mare au fost construite fără o viziune a viitorului, cu excepția construcțiilor de la Londra (2012), care se puteau demonta și folosi în alte scopuri.  Costurile acestor construcții erau enorme și e păcat că foarte puțini se gândeau ce se va întâmpla cu ele și la ce vor folosi după terminarea Jocurilor Olimpice.

Italia-1956.jpg

Italia, 1956

Majoritatea țărilor care au organizat Jocurile Olimpice, azi au locuri sau chiar orașe fantomă, reprezentând, în mod simbolic, toată splendoarea și mizeria Jocurilor Olimpice.

Grenobl-1968.jpg

Grenobl, 1968

sarajevo-1984.jpg

Sarajevo, 1984

De ce s-a ajuns la această neglijare a construcțiilor menite pentru Jocurilor Olimpice? Răspunsul e unul simplu, banii meniți întreținerii dispar repede după terminarea spectacolului, iar pentru majoritatea țărilor gazde întreținerea construcțiilor după Jocurile Olimpice devine o povară financiară enormă.

Atina-2004.jpg

Atina, 2004

Peking-2008.jpg

Peking, 2008

Ei bine, vom vedea și ce va face orașul Rio cu complexul olimpic după terminarea Jocurilor Olimpice.

M. G. Foto prima: Berlin, 1936

Surse: 24sata.hr;  citymagazine.rs;

 

Articole similare selectate pentru tine