50 de ani de la dobândirea afro-americanilor dreptul de vot

Aug 22, 2016

be026046 - selma.jpg

În urmă cu 50 de ani, parlamentarii americani au aprobat, iar președintele Lyndon Johnson a semnat Legea privind drepturile de vot din 1965. Prin această măsură a fost interzisă discriminarea rasială, oferind milioanelor de afro-americani, în primul rând din sudul Statelor Unite, dreptul de vot.


Această lege a fost una crucială pentru drepturile civile și este considerată a fi cea mai eficientă parte a legii privind drepturile civile în Statele Unite. Dar, aceste drepturi au fost obținute după mulți ani de proteste, tulburări civile și vărsări de sânge, scrie ba.voanews.com.

Punctul de cotitură s-a întâmplat în martie 1965, când un protest pașnic pentru dreptul de vot în orașul Selma a devenit violent atunci când poliția din Alabama a atacat brutal protestatarii neînarmați,  această zi devenind cunoscută sub numele de Bloody Sunday.

John Lewis, acum un congresman, a condus acest marș. Înregistrările violenței din Selma au provocat indignare în întreaga țară. La câteva zile după confruntarea violentă, protestatarii au primit aprobarea instanței pentru a re-începe protestul pașnic de la Selma spre Montgomery. Martin Luter King a condus zeci de mii de protestatarii care se îndreptau spre capitala Alabama, în susținerea dreptului de vot.

civil-rights -- IAM A MAN.jpg

Din discursul lui Martin Luter King la încheierea marșului de la Selma spre Montgomery în 5 martie 1965:

“Să ne continuăm marșul triumfal pentru realizarea visului american. Să mărșăluim împotriva locuințelor separate până când fiecare ghetou și fiecare diferența economico-socială va disparea, iar negrii și albii vor trăi alături în locuințe decente, în condiții de siguranță și sănătate.

Să mărșăluim împotriva școlilor separate până când fiecare rămășiță a educației separate și inferioare va deveni un lucru de domeniul trecutului, iar negrii și albii vor studia unul lângă altul în contextul vindecării-sociale din sala de clasă.

Să mărșăluim împotriva sărăciei, până când nici un părinte american nu va mai sări peste o masă astfel încat copiii lor să mănânce.

Să mărșăluim împotriva sărăciei până când nici un om înfometat nu va mai merge pe străzile orașelor noastre în căutarea unor locuri de muncă care nu există... ”

La doar câteva luni mai târziu, Congresul a aprobat, și apoi președintele Lyndon Johnson a adoptat, actul dreptului de vot, la 6 august 1965, dând astfel o nouă lumină Constituției Statelor Unite, oferind afro-americanilor dreptul de vot.

Până la sfârșitul anului 1965, au existat 250 de mii de alegători afro-americani noi înregistrați. Pionierii mișcării drepturilor civile spun că sunt mulțumiți de faptul că sacrificiul multor afro-americani înainte cu cinci decenii a făcut ca Statele Unite să devină o țară mai bună.

 

Articole similare selectate pentru tine