Căpăceala, comoara terapeutică a stupului

Aug 28, 2016

capaceala2a.jpg

Datorită proprietăţilor curative deosebite, căpăceala de albine sau de faguri este unul dintre cele mai valoroase produse apicole. Acest „medicament", realizat de albine în farmacia stupului, are o aromă deosebită şi păstrează proprietăţile terapeutice ale elementelor active din compoziţia sa: mierea, ceara, propolisul, enzimele şi antibioticele naturale. Din acest motiv, căpăceala de pe faguri are o importanță medicală greu de egalat.


Căpăceala este capacul de la fagure, cu care albinele “sigilează” mierea depusă în fiecare celulă a stupului pentru a-i conserva calităţile terapeutice. La început, mierea are un conţinut de apă destul de ridicat; de aceea, albinele sunt preocupate să elimine excesul de apă şi mută mierea din celulă în celulă, până când cantitatea de apă se reduce în proporţie de 18%, scrie comunitatea.stampenet.com. În acest moment, pentru a păstra mierea în stup şi calităţile ei curative, albinele sigilează fiecare fagure cu capacele făcute din straturi alternative de ceară şi propolis. Ceară contribuie la o bună sigilare a fagurilor, împiedicând pătrunderea aerului şi a invadatorilor în stup, iar propolisul sterilizează mierea. Totodată, celelalte substanţe conţinute de căpăceală: mierea, enzimele şi antibioticele naturale au rol antibiotic şi conservant. Datorită substanţelor active din compoziţie, căpăceala reuşeşte să regleze metabolismul organismului, să amelioreze şi să vindece multe boli. Această comoară a stupului, căpăceala, se consumă prin mestecare până când ceara se topeşte în gură. Totodată, acest remediu intervine în igiena orală (în cazul stomatitei şi paradontozei), vindecă bolile respiratorii (laringita, faringita, astmul), de ficat, creşte şi menţine vitalitatea organismului. De asemenea, miraculosul produs apicol are şi efect de lubrifiere a vaselor de sânge, fiind de mare ajutor în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme ale aparatului circulator. Ţinând seama de calităţile genetice ale rasei de albine, specialiştii disting două feluri de căpăceală: căpăceala uscată (care conţine puţină miere-când între căpăceală şi miere există şi o pernă de aer) şi căpăceala umedă (cu un conţinut mai mare de miere).

 

Articole similare selectate pentru tine

Vaccinul care ar putea salva albinele

Oamenii de ştiinţă din Finlanda au dezvoltat un vaccin comestibil despre care afirmă că reprezintă primul din lume ce protejează albinele, conceput în speranţa de a opri declinul acestor populaţii de insecte, fapt ce ar putea provoca o criză alimentară mondială.

Propolis, un veritabil antibiotic natural

Termenul ”propolis” este originar din limba greacă şi înseamnă ”partea dinaintea cetăţii”. Albinele folosesc propolisul pentru a-şi sigila stupul împotriva dăunătorilor: viruşi bacterii, dar şi pentru mumificarea intruşilor mai mari: alte insecte, şoareci, pe care albinele îi omoară şi îi învelesc în propolis ca să nu putrezească.

Megachile pluto, albina gigantică

Insulele Moluce de Nord sunt un lanț de insule care fac parte din arhipelagul indonezian. Aici vom găsi superba atracție turistică Bali și cafeaua javaneză. Insulele nordice nu sunt la fel de mari precum cele din sud, însă adăpostesc o comoară biologică. Pe insulele Tidore, Bacan și Halmahera trăiește cea mai mare albină din lume.