Proiectul autostrăzii Belgrad – Timişoara a fost evaluat

Aug 28, 2016

autostrada-belgrad.jpg

Este vorba de un drum nou, nu de transformarea actualului drum care duce de la Timişoara la Moraviţa, apoi, mai departe spre Belgrad. Noul drum ar urma să lege Timişoara de Panciova pentru ca de la Panciova până la Belgrad e drum cu două benzi de circulaţie pe sens. În total, noul drum va avea aproximativ 130-140 de kilometri.


ADR Vest a depus, încă din primăvara acestui an, documentele necesare în vederea obţinerii finanţării pentru proiectarea mult-aşteptatei şosele de mare viteză. Iată că acum proiectul a fost evaluat de către Comitetul de Evaluare pentru Programe Interreg IPA CBC România – Serbia şi aşteaptă primii bani, informează opiniatimisoarei.ro. Aşadar, primii bani, pentru proiectare, o suma de aproximativ 12 milioane de euro ar urma să fie alocată într-o luna de Uniunea Europeană. Cu aceşti bani ar urma să se stabilească traseul final al autostrăzii, lungimea şi lăţimea. Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit în vara anului 2015, la Belgrad, cu preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolić cu care a discutat tocmai despre acest mare proiect de infrastructură. Până în prezent doar partea sârbă a făcut publice planurile la care lucrează pentru autostrada între Belgrad şi Timişoara. În lipsa unei decizii ferme legate de traseul final, s-au făcut, de-a lungul timpului, mai multe speculaţii pe marginea rutei pe care ar putea-o avea viitoarea şosea rapidă. În Serbia, discuţiile legate de această autostrada se duc mai ales pe traseu, întrucât mai multe administraţii locale şi-ar dori-o în apropiere. Cele mai multe voci au vorbit încă din anul 2015 despre posibilitatea ca ea să treacă prin Panciova şi mai apoi pe lângă Vârșeț şi să continue spre Moraviţa şi să urmeze actuala rută rutieră către Timişoara. Un alt traseu luat în calcul de autorităţile sârbe e cel prin Zrenianin, pornind din autostrada spre Novi Sad, după cum susţinea recent un secretar de stat în ministerul Transporturilor din Serbia. Se pare că această variantă nu mai este luată în calcul, în prezent. Deocamdată, sârbii trag tare spre graniţa cu Macedonia, mai multe porţiuni de drum fiind în stadiu avansat de realizare. Cu alte cuvinte, dacă totul va merge conform planului, proiectarea va primi banii necesari, iar apoi se va găsi finanţarea pentru realizarea şoselei, în câţiva ani am putea merge de la Timişoara până în Grecia sau către Italia pe autostradă.

 

Articole similare selectate pentru tine

S-a aprobat proiectul autostrăzii Panciova - Timișoara

Autostrada Panciova – Timișoara cu lungimea de 130 de kilometri, care la Belgrad se conectează la Coridorul 11, așteaptă studiul de fezabilitate, iar cei mai interesați sunt italienii care în România au peste 11.000 de companii, pentru că au nevoie să se conecteze cu portul Bar din Muntenegru.

De Crăciun se va circula pe autostrada de la Timișoara la Lugoj

Mult-aşteptata deschidere pentru circulaţie a lotului 2 al autostrăzii Timişoara – Lugoj va avea loc în acest an. Deşi nicio sursă oficială nu confirmă informaţia, în aceste zile se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea acestui tronson, iar undeva în jurul Crăciunului va avea loc şi deschiderea oficială.