De ce nasturii la bărbaţi sunt pe partea dreaptă, iar la femei pe stânga

Sep 07, 2016

camasa_41873200.jpg

După cum se știe, hainele femeiești și cele bărbătești se încheie din direc­ții diferite. Nasturii sunt cusuți pe partea dreaptă la hainele domnilor și pe partea stângă la hainele doamnelor.


Diferența a pornit încă din secolul XIII. În acea perioadă, doar femeile înstărite îşi puteau permite să poarte cămăşi, scrie b1.ro. Iar aceste femei aveau servitoare care le ajutau să se îmbrace. Plecând de la premisa că majoritatea oamenilor sunt dreptaci, nasturii au fost plasați pe partea stângă.

Pe de altă parte, bărbaţii îşi încheiau singuri nasturii de la cămaşă, motiv pentru care aceştia erau plasaţi pe partea dreaptă.

Sunt și alte ipoteze precum - bărbaţii ţineau cu mâna dreapta sabia, iar femeile îşi ţineau copii în braţe cu stânga pentru că cu mâna dreapta îşi deschideau cămăşile ca bebeluşii să poată fi hrăniţi la sân. Apoi, femeile au vrut să demostreze prin această diferenţă că sunt egale cu bărbaţii şi de aici şi modul diferit de a se încheia la cămaşă.

În altă ordine de idei, acest fapt este legat de Napoleon Bonaparte. Se poate observa în mai toate portretele sale cum îşi îndeasă mâna în tunică, însă acest lucru nu ar fi fost posibil decât dacă nasturii erau aşezaţi pe dreapta. Toate femeile îl ridiculizau şi de atunci Napoleon a poruncit ca femeile să aibă hainele cu nasturii pe partea opusă. Producătorii de haine au vrut să păstreze aceste diferenţe de-a lungul timpului.

 

Articole similare selectate pentru tine