Cum poate fi definit un om educat?

Sep 10, 2016

Chekhov-1200-630-30184129.jpg

La această întrebare a încercat să răspundă şi scriitorul rus Anton Cehov într-o scrisoare pe care i-a trimis-o fratelui său Nikolai, un pictor talentat, dar cu multe slăbiciuni, care îşi nesocotea măiestria şi ducea o viaţă dezordonată.


Autorul a sintetizat opt însuşiri pe care orice persoană educată ar trebui să le aibă, printre acestea numărându-se şi onestitatea sau altruismul, scrie ampress.ro.

Oamenii educaţi, în opinia mea, scria Cehov, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  1. Ei respectă personalitatea umană, de aceea sunt întotdeauna indulgenţi, blânzi, amabili, îngăduitori. Ei nu se răscoală din cauză că le lipseşte un ciocan sau o bucată de gumă de ras pierdută; locuind cu cineva, ei nu fac din asta o favoare şi la plecare nu zic: “cu dumneavostră e imposibil de trăit”. Ei iartă şi gălăgia şi frigul şi carnea arsă şi iuţimea şi prezenţa în locuinţa lor a persoanelor străine.
  2. Nu sunt compătimitori numai cu cerşetorii şi pisicile. Ei suferă şi pentru ceea ce nu se poate vedea cu ochiul liber.
  3. Ei respectă proprietatea altora şi de asta îşi plătesc datoriile.
  4. Sunt curaţi la suflet şi le este frică de minciună ca de foc. Nu mint nici măcar în privinţa fleacurilor. Minciuna este jignitoare pentru cel ce o ascultă şi îi scade respectul faţă de cel care o spune. Ei nu pozează, se comportă pe stradă la fel ca acasă, nu aruncă cu praf în ochii celor mai mici. Nu sunt flecari şi nici indiscreţi atunci când nu li se cere. Din respect pentru urechile celorlalţi, ei adesea tac.
  5. Ei nu se depreciază pentru a obţine compasiune şi ajutor de la ceilalţi. Nu cântă pe strunele altor suflete, pentru că drept răspuns, aceştia să ofteze şi să-i răsfeţe. Ei nu spun: “pe mine nu mă înţelege nimeni!”
  6. Nu sunt vanitoşi. Nu se lasă atraşi de strălucirea diamantelor false, nu ţin să facă cunoştinţă cu celebrităţi, nu se entuziasmează de primul întâlnit la “Salon’e” și nu caută să fie cunoscut în toate berăriile.
  7. Dacă au talent, îl respectă. Pentru asta sunt gata să sacrifice liniştea, femeile, vinul, agitaţia.
  8. Ei caută să-şi cultive simţul estetic. Nu pot să adoarmă îmbrăcaţi, nu admit ca peretele să aibă crăpături pline de ploşniţe, să respire aer murdar, să păşească pe podeaua plină de scuipat şi nu se mulţumesc cu mâncarea pregătită la lampa de gaz. Ei încearcă să-şi înnobileze şi să-şi stăpânească instinctul sexual. În această privinţă, ei sunt educaţi şi deloc vulgari. (…) Ei nu fac abuz de vodkă. Nu miros dulapurile, deoarece ştiu că nu sunt nişte porci. Ei beau doar când sunt liberi sau la ocazii alese, pentru că au nevoie de o minte sănătoasă într-un corp sănătos. Şi încă multe altele. Aşa sunt cei educaţi. Pentru a creşte mai sus de nivelul mediu, este nevoie de muncă neîntreruptă, zi şi noapte, trebuie citit necontenit, studiat, trebuie voinţă. Și trebuie preţuită orice oră.
 

Articole similare selectate pentru tine