Ședința extinsă a Românilor Independenți din Serbia

Sep 12, 2016

1.jpg

Duminică, 11 septembrie 2016, la  sediul central al organizaţiei de interes obştesc "Românii Independenţi din Serbia" (RIS) a avut loc şedinţa extinsă a Asociaţiei. La Vârşeţ s-au reunit membrii conducerii şi reprezentanţii organizaţilor locale  R.I.S., să discute despre problemele arzătoare ale românilor din Serbia.


Ordinea de zi a şedinţei a cuprins prezentarea unei serii de probleme strigente, care a potenţat analiza situaţiei actuale în cadrul etniei româneşti din Serbia. Discuțiile care au avut loc au fost axate pe facilitarea obţinerii cetăţeniei române de către etnicii români din comunităţile istorice, printr-o revizuire a actului legislaţii Române şi activităţile autofinanţate - desfăşurate în cadrul Asociaţiei "Românii Independenţi din Serbia", relatează ris.org.rs.

De asemenea au fost stabilite priorităţile şi strategiile de acţiune ale R.I.S.-ului în noile condiţii sicial-politice din Serbia, introducerea orelor de Limba Română cu Elementele Culturii Naţionale în Serbia de Răsărit,  precum şi adoptarea hotărârilor de editare a publicaţiei central "Glasul Cerbiciei", a  suplimentelor  revistei, respectiv tipărirea cărţilor la Editura R.I.S.-ului de importanţă majoră pentru etnie, organizarea manifestărilor tradiţionale (Festivalul Mărţişorului, Sărbătoarea din Poieni...) şi continuarea procesului de reorganizare şi structurare a organizaţilor locare R.I.S. din Serbia.

 

Articole similare selectate pentru tine

Memoriu pentru salvarea școlii românești din Coștei

Mediul asociativ românesc din Serbia Românii Independenţi din Serbia (RIS) şi Uniunea Românilor din Serbia (URS) ca for reprezentativ al comunităţii etnice româneşti din Serbia, în baza principiilor şi practicilor societăţii democratice, principiilor instructiv-politice, Convenţia Cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Declaraţia O.N.U. cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţii etnice, lingvistice şi religioase, facem APEL către autorităţile locale din municipiul Vârşeţ, provinciale şi republicane, pentru păstrarea claselor V-VIII în localitatea românească Coştei.