Teme arzătoare - obţinerea cetăţeniei române și introducerea orelor de limba română pentru toți românii din Serbia

Sep 27, 2016

2a.jpg

Liderul românilor din Serbia, dr. Dorinel Stan, președintele Asociației ”Românii Independenți din Serbia” a spus, la colocviu despre necesitatea introducerii orelor de limba română cu elementele culturii naţionale în Serbia de nord-est, care a avut loc, sâmbătă, la sediul asociaţiei RIS că ”predarea limbii române în Serbia de nord-est se află sub semnul provizoratului şi improvizaţiei, iar tergiversarea de către autorităţi a demarării cursurilor dovedeşte că minoritarii români sunt victimele unei politici ostile.”


Deşi anul şcolar 2016-2017 a început la 1 septembrie, cursurile de limba română nu au început în şcolile din regiunile istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării. Anchetele desfăşurate în satele cu populaţie vorbitoare de limba română ”s-au desfăşurat într-un mod birocratic, fără să se ţină seama de opţiunile familiilor de români. Există indicii că multe familii au fost pur şi simplu induse în eroare şi sfătuite să-şi orienteze copiii către alte discipline. Am aflat că ministerul în urmă cu câteva zile a emis un ordin prin care lasă la latitudinea directorilor de şcoli înscrierea copiilor la cursurile de limba română pe bază de liste, renunţându-se la formularea în scris a cererilor”, spune dr. Dorinel Stan.

De asemenea, am solicitat implicarea ministerului de resort şi în ceea ce priveşte asigurarea şi acoperirea orelor de limba română din programul şcolar cu cadre didactice pregătite. Cei patru profesori de limbă română din Serbia de răsărit au un statut incert, nu sunt angajaţi pe o perioadă nedeterminată”, a precizat Dorinel Stan.

În altă ordine de idei, Asociaţia ,,Românii Independenţi din Serbia” a început demersurile către autorităţile de la Bucureşti pentru simplificarea procedurilor de obţinere a cetăţeniei române.

Minoritarii români din Serbia, care sunt permanent supuşi acţiunilor de deznaţionalizare, solicită ,,cosmetizarea legislaţiei în  vigoare, astfel încât să dobândească necondiţionat, fără obstacole birocratice,  cetăţenia română”.

,,Numai aşa vom avea şansa să ne conservăm identitatea, să ne protejăm fiinţa şi valorile culturale şi spiritual naţional-româneşti.Romanii Independenti din Serbia  face apel la elita politică românească, la Guvernul României să adopte un nou act normativ în ceea ce priveşte idealul românilor din Serbia de a căpăta cetăţenia română”, a precizat Stan.

El a mai arătat că  Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr.37/2015 introduce câteva  facilităţi în ceea ce priveşte acordarea cetăţeniei române cetăţenilor străini.

,,Conform acesteia persoanele care dovedesc că au contribuit semnificativ la păstrarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii, indiferent dacă sunt etnici români sau de altă etnie, pot primi mult mai repede cetăţenia română, pe când etnicilor  români  li se pun tot felul de piedici, lucru incorect”, a spus Dorinel Stan.

Potrivit acestuia, criterile care reglementează modul de apreciere privind soluţionarea dosarelor de cetăţenie ,,reprezintă o barieră, în sensul că doar persoanele care îndeplinesc condiţii specifice de promovare în mod semnificativ a culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti (cărţi şi articole publicate, activitate stiinţifică şi culturală susţinută, şcolarizare în România) se încadrează în instrucţiunile  trimise de Ministerul Afacerilor Externe  corpului diplomatic român din Serbia”.

,,RIS pledează pentru  înlăturarea  acestor bariere. Este nedrept ca un român din Serbia care a absolvit o şcoală românească în Serbia să fie  discriminat  în comparaţie cu un  solicitant din alte spaţii, interesant să obţină şi cetăţenia română. Dacă nu se vor lua măsuri corespunzătoare  de către guvernanţii de la Bucureşti există riscul să ne pierdem, cu fiecare zi care trece, fiinţa românească, limba românească”, a mai adăugat dr. Dorinel Stan.

Sursa: ris.org.rs

 

Articole similare selectate pentru tine

Președintele României a semnat decretul prin care românii din Balcani pot solicita cetățenia română

Președintele României, Klaus Iohannis a semnat decretul privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.37/2015 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr.21/199. Este actul normativ care va permite românilor din comunitățile românești din jurul frontierelor și Balcani, care nu se încadrau în actuala lege a cetățeniei, să poată solicita cetățenia română.

Cetățenia română - deja se pot depune cereri!

Românii din comunitățile istorice aflate în jurul granițelor României, care nu puteau beneficia până acum de prevederile Legii Cetățeniei Române și care se încadrează în prevederile modificărilor aduse Legii 21/1991, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 37/2015, pot depune cererile de acordare a cetățeniei române. La solicitarea jurnalromanesc.ro, MAE răspunde că deja se pot depune cereri, iar misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României au primit instrucțiuni în legătură cu modificările survenite în ceea ce privește Legea cetățeniei române nr. 21/1991.

Autoritatea Națională pentru Cetățenie permite depunerea prin mandatar sau prin poștă a cererilor privind cetățenia română

Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România vine cu un anunț privind depunerea prin mandatar a cererilor privind cetățenia română, se arată într-un anunț al instituției.