Simpozionul "Zilele de teatru - trecut, prezent şi viitor"

Sep 29, 2016

simpozijum-alibunar-jpg_800x330.jpg

Uniunea Teatrelor de Amatori ale Românilor din Voivodina, a organizat astăzi, la Alibunar, simpozionul "Zilele de teatru: trecut, prezent şi viitor", la care au fost prezentate 12 lucrări. Organizatorii ne asigură că în formă electronică au fost trimise încă 6 lucrări, în care se evocă amintiri şi atitudini despre cei 45 de ani, cât au trecut de la înfiinţarea Zilelor de Teatru, în 1973.


Oricât am pretinde că ştim despre această manifestare, un simpozion precum acesta, dă la iveală detalii care ne surprind. Nicu Ciobanu a spus că în aceşti 45 de ani, au fost montate 350 de piese, relatează rtv.rs.

Mircea Măran a descoperit că nu nunta ţărănească, montată la Coştei în 1882, de Ion Pită, a fost primul spectacol, de fapt scenetă, prezentată în satele noastre, ci o scenetă despre care nu ştim foarte multe detalii, decât că a fost prezentată de junimea română din Marcovăţ în anul 1873, deci cu 9 ani mai devreme.

 

Articole similare selectate pentru tine

Trupa de Teatru ”Neica” din Coștei la Pygmalion în Viena

Membrii Trupei de Teatru ”Neica” ce funcționează în cadrul S.C.A. ”Mihai Eminescu” din Coștei, au contribuit în seara zilei de 24 octombrie 2015 la înfăputirea istoriei, prezentându-se ca prima trupă românească de amatori de la noi, în Sala de spectacole a Teatrului ”Pygmalion” din Viena.

Teatrul din Oravița a fost primul teatru din România

Construit în anul 1817, ca o copie la o scară mai mică a celebrului teatru vienez Burgtheatre, Teatrul din Oravița a fost primul teatru din România. Inaugurarea lui s-a făcut în prezența împăratului Francisc I și a împărătesei Augusta Carollina, cu ocazia vizitei lor la Oravița, care au fost prezenți și la primul spectacol jucat aici „Cununa cu lăutari”. În anul 1890, când teatrul din Viena este dezafectat, edificiul din Oravița devine din copie original. Un lucru ciudat este faptul că în toată istoria sa teatrul nu a avut niciodată propria trupă de actori.

Pitești – succes remarcabil al Scenei profesioniste în limba română ”Petru ”Cârdu” din Vârșeț

La Teatrul ”Al. Davila” din Pitești s-a desfășurat în perioada 20 - 25 noiembrie 2015, ediţia a XIX-a a Festivalului Internaţional al Teatrului de Studio. La această ediţie au participat trupe de teatru din România, Serbia, Bulgaria şi Kosovo.