Consulul general al României la Zajećar, Iulian Nițu a fost rechemat

Oct 01, 2016

nitu1.jpg

Printre cele 36 de hotărâri adoptate de Guvernul României, în ședința din data de 28 septembrie 2016, se află și cea care decide rechemarea consulului general al României la Zajecar, Iulian Nițu. În locul său, în aceeași Hotărâre de Guvern se stipulează numirea în postul de la Zajecar a consulului general Olyver Marius Dilof. Noul reprezentant al diplomației românești în Valea Timocului vine din Bulgaria, unde a fost consul la Oficiul Consular din Sofia.


Și la Consulatul General al României de la Vârșeț, în Voivodina, a fost numit un nou consul general, în persoana domnului Gheorghe Dinu.

Iulian Nițu a venit pe postul de consul general al României la Zajecar în septembrie 2012, adică acum exact 4 ani, după ce Serbia a acceptat deschiderea unei misiuni diplomatice românești în acest cunoscut oraș din inima unei regiuni locuite în mare majoritate de etnici români și denumită generic Valea Timocului. Până atunci, în Serbia mai exista consulat românesc, în afara celui de la Belgrad, doar la Vârșeț, în Voivodina. Pentru deschiderea unui consulat în Valea Timocului, românii din Serbia de Răsărit au făcut zeci de demersuri, iar autorutățile din România, la rândul lor, au făcut presiuni asupra autorităților statului sârb, în mare parte, după cele două vizite întreprinse în Serbia de președintele Traian Băsescu, relatează jurnalromanesc.ro.

În aceste condiții, Iulian Nițu a avut onoarea de a fi primul consul general al României în Valea Timocului, unde începea, în 2012, o misiune istorică destul de dificilă. Nițu a fost, ceea ce putem numi un consul general „jucător”, după modelul „președintelui jucător”, adică unul deosebit de activ, care și-a făcut simțită prezența din plin, peste tot în Serbia de Răsărit și printre liderii asociațiilor românești de aici. Și-a exercitat mandatul într-un ritm alert și printr-un stil foarte deschis, spunând mereu lucrurilor pe nume și manifestându-se deosebit de activ în relațiile cu asociațiile românești și la întâlnirile cu aceștia. Unii dintre liderii comunității românești l-au apreciat, în timp ce alții l-au criticat și l-au hărțuit în permanent.

 

Articole similare selectate pentru tine