Fotbalul la Vârșeț se practică încă din 1897 (1/3)

Oct 04, 2016

stadion.jpg

Prin puterea unui uragan incredibil, undeva prin anii 1900, fotbalul, această boală plăcută a cuprins și Câmpia Panonică și totodată și orășelul Vârșeț, unde s-au ”infectat” un număr însemnat de cetățeni.


Din cele mai vechi timpuri, tinerii au căutat modalități cum să se distreze, să se socializeze și să treacă unele obligații în plan secund. Cu timpul, distracția a început să devină rivalitate. S-a ivit dorința de a fi mai buni unii decât celilalți. Și astfel au început să se evidențieze unii jucători pe plan individual sau în grupuri, care mai târziu au devenit echipe. Încet, dar sigur, în conștiința oamenilor a apărut dorința de a fi mai tari, mai rapizi și mai buni unii decât ceilalți. Această constatare, prin veacuri, a format baza tuturor competițiilor.

Având în vedere că nu toți oamenii sunt la fel şi că avem mentalități și structuri diferite, fiecare s-a decis pentru activități sportive pentru care are afinitate și despre care a crezut că o să-i aducă cele mai mari satisfacții și rezultate, atât individual, cât și ca echipă.

În acest ritm s-a dezvoltat omenirea și, odată cu ea, activitățile sportive. Iar omenirea s-a dezvoltat cu o viteză uluitoare.

Istoricii consemnează că primele încercări de a se juca sportul numit fotbal au avut loc în Anglia. Astfel, Anglia a primit, pe merite, denumirea de ”leagăn al fotbalului”.

Au fost timpuri când în Europa au predominat fel de fel de epidemii incurabile. Dar, atunci, jocul numit fotbal a traversat La Manche și a devenit o epidemie de proporții uriașe, pentru care încă nu a fost găsit leac pentru acesta. Cei mai de seamă epidemiologi din lumea întregă sunt de părere că „niciodată nu se va găsi leac pentru această epidemie, ci va dura veșnic”, spre satisfacția omenirii. S-a infiltrat adânc în orice colț al Pământului și, pentru că Pământul va dura milioane și milioane de ani, și fotbalul va dispărea odată cu Pământul.

Undeva pe planeta Pământ se află și oraşul Vârșeț. Ascuns după Dealurile Vârșețului, era convins că așa va scăpa de epidemie. Dar, nu a fost să fie. Prin puterea unui uragan incredibil, undeva prin anii 1900, această boală plăcută a cuprins și Câmpia Panonică și totodată și orășelul Vârșeț, unde s-au ”infectat” un număr însemnat de cetățeni.

Istoricii, dar mai ales sportivii care dispun de date precise, au consemnat modul în care s-a dezvoltat fotbalul la Vârșeț.

Conform celor scrise de ei, fotbalul la Vârșeț a sosit din Anglia în anul 1893, iar oficial a început să fie jucat în anul 1897, și anume, în cadrul a trei cluburi: ”Sokol”, un club maghiar și un club românesc.

OFK-VRSAC-veterani1.jpg

Veteranii Clubului de fotbal ”Vršac„

Personal consider că anul 1913 a însemnat cel mai mult pentru începutul oficial al fotbalului vârșețean. S-a ajuns la formarea primelor cluburi. Însă, Clubul ”Dušan Silni” va rămâne cel mai cunoscut și va lăsa urme adânci, atât când este vorba de organizare, cât și de rezultatele obținute. A fost și va rămâne cunoscut în Banat și în afara Banatului.

Războaiele au făcut ca practicarea acestui joc să stagneze temporar, dar nu în întregime. Luptătorii au profitat de orice ocazie să joace vreun meci de fotbal.

Războaiele au fost și au trecut. Au venit vremuri de pace, liniștite, iar fotbalul nu a avut pic de liniște. Acum se poartă războaie mai frumoase pe terenul de fotbal. Euforia se extinde cu o viteză uluitoare.

Deja am amintit că Clubul ”Dušan Silni” va rămâne în cea mai durabilă amintire. În rândurile sale a avut câțiva fotbaliști foarte cunoscuți iubitorilor de fotbal. Îi amintim pe: Miloš Milosavljević-Misula, Sava Muncian, Živa Jovanović, Kosta Mitrović, Moma Djokić și alții, ultimul dintre ei fiind cel mai cunoscut și printre elită. A fost un reprezentatnt extraordinar al timpului în care s-a practicat fotbalul, unul dintre cei mai buni la Campionatul din Uruguay din 1930. De-a lungul anilor, Clubul ”Dušan Silni și-a schimbat denumirea, ca prin anul 1953 să primească numele de ”Jedinstvo” din Vârșeț. Din acel an a devenit membru în Liga Voivodinei și în Liga Banatului. A realizat succese însemnate și de câteva ori a fost în vârf, la un pas de a promova în ligi superioare.

George Mohan

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.