Arsa Karadjordjević, fiul regelui Serbiei, a pierdut moșia Bocsig la cărți

Oct 13, 2016

Persida_Karadjordjevic1.jpg

Populaţia din comuna municipiului Arad, Bocsig, s-a răsculat, la  13 august 1849, împotriva moşierului Laszlo și a comerciantului Ransburug Maritz, dând foc furajelor şi prădând cârciuma. Moşierul şi comerciantul au reuşit să fugă fără să fie maltrataţi.  Instanţele de judecată au evaluat pagubele, fiind judecate şi sancţionate 7 persoane, bărbaţi şi femei.


Starea de revoltă s-a menţinut, însă, și după revoluţie, ceea ce l-a obligat pe moşierul Laszlo să vândă moşia din Bocsig, în 1864, principesei Persida Karadjordjević, soţia princepelui Alexandru Karadjordjević, fostul rege al Serbiei în perioada 1842 – 1858, scrie banatulazi.ro.

Stabiliţi în Bocsig, în conacul cumpărat de la Laszlo, au vrut să-şi construiască un castel în zona actualei staţii C.F.R., lângă fostul sălaş cumpărat după 1924 de Butar Miron-Belea. Moartea soţiei şi înmormântarea ei în cimitirul dinspre Ineu l-au determinat să construiască castelul din Bocsig, clădirea care în prezent este local de şcoală.

sat-bocsig-arad-nicolae-robu-bastina.jpg

Alexandru Karadjordjević a avut trei fii: Arsa, Gheorghe și Petru. Cel mai mare dintre fii, principele Arsa, cu un comportament vicios, antrenat în jocul de cărți, a pierdut întregul domeniu al Bocsigului în favoarea marchizului francez Lessevolle. Familia lui Karadjordjević a părăsit, astfel, moșia Bocsig.

Însă marchizul francez nu a fost foarte apreciat de localnici, mai ales datorită comportamentului dur pe care l-a arătat supușilor. Din această cauză, lotrii i-au dat foc cocinilor cu sute de porci, care au ars de vii, și au interzis slujitorilor să intervină pentru a-i salva. Apoi, i-au împuşcat unicul fiu în drum spre Ineu, lângă balta Sodomn. Forţat de evenimente, marchizul a vândut în 1881 întreaga moşie baronului Eleş Armin.

Foto: Persida și Aleksandru Karadjordjević

 

Articole similare selectate pentru tine

Universitatea din Arad s-a prezentat liceiștilor din Vârșeț

În timpul celui de-al doilea semestru, reprezentanți ai universităților din țară și străinătate folosesc momentul pentru a vizita licee și pentru a cunoaște absolvenții școlilor primare cu oferta lor educațională.

Super-afacere în agricultură cu ajutorul internetului

O familie de localnici din Păuliş, Arad, a reușit să pună pe picioare o super-afacere doar cu câteva sfaturi de pe Internet și cu o idee fără concurență în zonă. Doina şi Ioan Ciuban cultivă şi vând mirodenii precum salvie, rosmarin, busuioc, coriandru, echinaceea, oregano, iar îndeletnicirea le aduce venituri frumoase.

Membrii Consiliului Director URS la Arad

La invitația Consiliului Județean Arad am participat în 2 și 3 martie 2018 la câteva activități culturale la care au fost și invitați din România, Serbia, Ungaria, Germania, SUA.