A început cea de a 61-a ediţie a Târgului de Carte din Belgrad

Oct 24, 2016

sajam-knjiga-beograd-kin.jpg

Cea mai reprezentativă manifestare literară în această parte a Europei, ajunsă la ce de a 61-a ediţie, a început ieri, şi până pe 30 octombrie, sub sloganul „Cartea în mâini”, ve reuni peste 450 de edituri, printre care 40 din străinătate.  Anul acesta ţara invitată de onoare este  Iranul, care va prezneta cultura şi tradiţia sa îndelungată, dar şi literatura contemporană  şi volumele traduse în limba Sârbă.


Târgul de Carte a fost festiv inaugurat de Dragan Stanić directiorul instituţiei culturale Matica Srpska din Novi Sad şi scriitorea iraniană Narges Aybar, anuntă rtv.rs.

Scriitori  în focar anul acesta sunt Zahar Prilepin (Rusia), Erlend Lu (Norvegia).

Tribunele, anul acesta, vor vi dedicate jubileului a 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare şi Miguel de Cervantes, a 120 de ani de la publicarea romanului „Haidukul Stanko” şi centenarului de la moartea scriitorului Petar Kočić.

Precum  şi la precedentele ediţii ale Târguli de Carte, vor fi acordate premii pentru editura anului, cartea pentru copii, editura din diasporă şi premiul special pentru carte ştiinţifică.

Discuţii pe tema litearturi, expoziţii şi programe pentru copii vor fi accesibile vizitatorilor.

Biletul de intrare costă 250, iar pentru vizite colective - 150 dinari.

 

Articole similare selectate pentru tine

Un simbol unește două națiuni - Regina Maria

O personalitate a Balcanilor, foarte puțin cunoscută în România, este Regina Maria a Iugoslaviei, soția Regelui Alexandru al Iugoslaviei, titlul său deținut la căsătorie fiind Alexandru I Karađorđević (Karagheorghevici), Regele Serbiei. De ce știm atât de puțin despre o femeie care a devenit simbol pentru doua națiuni, unind sentimentele românilor și sârbilor pentru excelență și sacrificiu în servirea popoarelor? Comunismul este unul dintre motive, însă recuperarea istoriei este un proces firesc pentru regăsirea demnității și istoriei comune în spațiul balcanic.

Problemele cu care se confruntă absolvenţii facultăţilor din România pe cale de rezolvare

Delegaţia Consiliului Naţional Român, condusă de preşedintele Daniel Petrovici, s-a întâlnit recent la Belgrad, cu Ana Brnabić, ministrul pentru Adminstraţia Statală şi Autoguvernarea Locală. Brnabić este totodată şi preşedinta Consiliului Republican pentru Minorităţile Naţionale.

Masa rotundă privind politica minorităților și integrarea europeană a Serbiei

Forumul pentru Relații Interetnice a organizat, sâmbătă, 11 iunie 2016, la hotelul Moscova din Belgrad, o masă rotundă cu tema „Relațiile bilaterale dintre Serbia și România: politica minorităților și integrare europeană”. La întâlnire au participat patru lideri ai comunității românești din Serbia de Răsărit.