Trupa „Neica” din Coştei la Festivalul Culturii Ortodoxe de la Mediaş

Oct 24, 2016

Neica.JPG

Trupa de teatru „Neica” din Coştei s-a prezentat sâmbătă, 22 octombrie, pe scena din Mediaş, la Festivalul Culturii Ortodoxe, cu piesa „Două surori ca două nurori”, o comedie de Matei Mircioane, în regia lui Nicolae Dumitru Vlădulescu, directorul Teatrului de Vest din Reşiţa.


Festivalul Culturii Ortodoxe este organizat de Protopopiatul Ortodox Român Mediaş, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Mediaşul nostru” cu scopul de a aduce în atenţia publicului medieşean forme mai puţin cunoscute de manifestare a culturii ortodoxe, festivalul bucurându-se de binecuvantarea Mitropolitului Ardealului, IPS Dr. Laurentiu Streza, scrie argument-cs.ro.

Programul a inclus câteva momente inedite, protagoniştii acestora aflându-se pentru prima dată pe o scenă din Mediaş.

Istoricul Marius Oprea, creator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului Bucureşti, a susţinut o conferinţă intitulată „Martirii creştini ai Rezistenţei anticomuniste”.

Cel mai neobişnuit moment al festivalului la reprezentat spectacolul propus de Trupa de Teatru Nescris „Constantin Iugan” din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud. Cei opt membri ai trupei nu au studii de actorie, iar ceea ce pun în scenă sunt spectacole improvizate, necrise.

Pe scena festivalului a evoluat și Corala „Gheorghe Soima” a Protopopiatului Ortodox Român Mediaş, Corul Catedralei Ortodoxe Române Mediaş, Trupa de Teatru „Neica” din Coştei, Banatul Sârbesc, precum şi câteva trupe de teatru de copii, din parohiile ortodoxe Ernea, Valea Viilor şi Dumbrăveni.

Programul a fost îmbogățit cu două expoziţii deschise în foaierul Sălii Traube. Este vorba de o expoziţie cu vânzare de icoane, pictate pe pietre de râu, şi una de fotografii de la Muntele Athos şi din Ţara Sfântă”.

 

Articole similare selectate pentru tine

Un episod premergător apariției ziarului ”Nădejdea” din Vârșeț

Un Comitet de iniţiativă ad−hoc constituit, a lansat la Coştei, la 27 martie 1927, un apel către românii din Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, ce avea trei subtitluri extrem de sugestive: »Pentru organizarea tuturor românilor«, »Care este politica reală a românilor?« şi »Necesitatea apariţiei unui ziar românesc«. Documentul este în ahiva episcopiei Caransebeş şi nu este inventariat.

Trupa de Teatru Neica, 1980

Trupa de teatru ”Neica” din Coștei, la finea spectacolului ”Eminescu și Veronica”, 1980

Trupa de Teatru ”Neica” din Coștei la Pygmalion în Viena

Membrii Trupei de Teatru ”Neica” ce funcționează în cadrul S.C.A. ”Mihai Eminescu” din Coștei, au contribuit în seara zilei de 24 octombrie 2015 la înfăputirea istoriei, prezentându-se ca prima trupă românească de amatori de la noi, în Sala de spectacole a Teatrului ”Pygmalion” din Viena.