Cele mai inspirate povești de afaceri într-un singur loc

Oct 31, 2016

1.jpg

A patra oară consecutiv Vârșețul a fost gazdă comunității IT din Serbia. În timpul conferinței ”WWVršac”, ținută pe 28 și 29 octombrie a.c., s-au auzit 12 povești inspirative cum să trăiești la nivel local, dar să lucri la nivel global.


Concluzia este următoarea, pentru ca Serbia să simtă într-adevăr beneficiile tehnologiei digitale, sunt necesare investiții mari în infrastructură, în îmbunătățirea mediului de afaceri, consolidarea parteneriatelor public-privat și a lucrătorilor calificați. Inițiativele private devin tot mai puternice alăturându-li-se un număr tot mai mare de persoane.

Un exemplu al creșterii comunității IT din Serbia este și conferința ”WWVršac”, care, în 2013 a adunat în jur de 150 de oameni, iar anul trecut s-a mutat la Centrul sportiv și de afaceri Millennium, având nevoie de spațiu mai mare. Anul acesta la conferință au fost mai mult de 500 de persoane.

2.jpg

După spusele lui Ivan Ćosić, co-fondatorul și gazda conferinței ”WWVršac”, combinația a trei componente, toate puse sub o singură pălărie - freelance, outsourcing-ul și startup-ul, a fost de success.  Scopul principal al conferinței se găsește în motto-ul ei – trăiește la nivel local, lucră la nivel global. Poveștile participanților, care și-au prezentat drumul de la început și până la succesul obținut, sunt foarte inspirate și motivează pe mulți tineri să aducă decizii de a rămâne în țară de unde pot avea afaceri cu întreaga lume.

3.jpg

Pe lângă alți participanți la conferenția din anul acesta, atenția publicului a fost îndreptată spre Lazar Džamić, consultant de marketing, Vladimir Vulić, consultant în management, inovare și social media și Lazar Stojković, designer în starup-ul ”Super”.

Climatul întregului IT din Serbia s-a schimbat foarte mult, comparativ cu 2013, când a fost organizată prima conferință ”WWVršac”, însă încă nu este de ajuns. Este important să se schimbe regulamentul, precum este nevoie și de îmbunătățirea infrastructurii și educației. Regulamentul se schimbă foarte lent, în unele cazuri chiar merge în direcție greșită. Infrastructura a progresat, chiar și la domiciliu există viteză foarte bună pe internet, de dorit este o influență mai mare asupra furnizorilor de servicii pentru a oferi viteză de upload mai mare, dar definitiv este cu mult mai bine decât în anii anteriori. Educația a avansat cel mai mult.

4.jpg

O noutate importantă vine din partea organizației SEEICT, care răspândește centre de startIT în toată Serbia, bineînțeles, datorită acestei conferințe, Vârșețul va fi unul dintre primele orașe care va primi un centru startIT, adică spațiu care va permite oamenilor un acces mult mai ușor cunoștințelor necesare pentru a îmbunătăți abilitățile lor pentru locul de muncă.

Gabriel Gașpar

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.