Cum a ocupat hoarda lui Genghis Khan Dunele Deliblății

Nov 28, 2016

15124.jpg

Despre Dunele de nisip din Deliblata, datorită naturii virgine și spațiului imens, se spune că este un remarcabil oraș al cinematografilor sub cerul liber. Aici s-au înregistrat numeroase filme de excepție, fie interne sau internaționale, mai ales pe timpul Iugoslaviei vechi, când Dunele Deliblății, popular denumită și Sahara Europeană, a fost asaltată de renumiți regizori din lume ai filmului de lung și scurt metraj.


Dintre cele mai mari realizări ale cinematografiei mondiale aici înregistrate amintim filmul  "Genghis Khan", o co-producție britanico-americană-germană și filmul "Lafaet" - co-producție iugoslavo- franceză, apoi cunoscutele realizări cinematografice „Biće skoro propast sveta“, „Skupljači perija“, „Život na selu“, „Ko to tamo peva“, “Boj na kosovu”, „Sveti Đorđe ubiva aždahu“, “Dolap“, „Belo odelo“, „Tinerețea frântă” ,“Svi razbojnici iz Banata“ și altele, consemnează juznibanat.rs.

Cel mai mare proiect realizat în Dunele Deliblății este filmul istoric "Genghis Khan". Filmul a fost realizat în 1965 și este vorba despre fondatorul celui mai mare imperiu a statului mongol, născut la Baikal în Mongolia (1162 - 1227).

566cdea2-e572-4395-8d14-548ec6d62fba.jpg

Eroul acestui film este o figură de cult, cel mai mare și cel mai de temut dictator militar, războinic și conducător al lumii - Genghis Khan. Ca  fiu al șefului unui mic trib mongol Tamurdžin, Genghis Khan a moștenit titlul de conducător de trib deja în al treisprezecelea an de viață,  după ce membrii unui trib ostil i-au otrăvit pe tatăl său.

Džingis-kan-500x217.jpeg

Ceea ce este interesant, pe lângă numeroșii statiști implicați în realizarea acestui film, au fost și un număr mare de călăreți din Petrovasâla. Au fost angajați 250 de călăreți, dintre care 125 au reprezentat persanii iar ceilalți 125 au reprezentat luptătorii tribului Markita. Iată cum țăranii din Petrovasâla, care au folosit caii pentru lucrări agricole, au devenit și actori și călăreți curajoși.

 

Articole similare selectate pentru tine