Lansarea cărții "Învățământul în Banat în secolul al XIX-lea"

Dec 01, 2016

novac1.jpg

Cartea, intitulată "Învățământul în Banat în secolul al XIX-lea", este o colecție de documente scrise în limba română despre învățământ și școlile din Banat și tipărită la CPE "Libertatea" din Panciova la începutul acestui an.


Documentele sunt păstrate în arhiva parohială din Râtișor. Aceasta este a doua carte a autorului Gheorghe Novac, prima fiind ”Pastorale seculare”, culegeri de pastorale și învățături arhipăstorești scrise de episcopii Eparhiei Vârșețului.  Amândouă aceste cărți sunt rezultatul eforturilor autorului în descifrarea și studierea aproximativ a 2.500 de pagini scrise manual din documentele bisericești în chirilica veche românească.

novac2.jpg

Cartea "Învățământul în Banat în secolul al XIX-lea", datorită facsimilelor, scrisorilor, fotografiilor și conscripțiilor prezentate face trimiteri la vremurile de odinioară, când este vorba de viața și activitatea școlară din Râtișor și  nu numai pentru că ajută la formarea unei impresii de ansamblu asupra perioadei de dezvoltare a personalităților care au trasat evoluția acestui important segment pentru spiritualitatea și identitatea fiecărui popor.

novac3.jpg

Lansarea cărții s-a desfășurat în amfiteatrul Școlii de Înalte Studii pentru Educatori ”Mihailo Palov pe 18 noiembrie a.c. Despre volum au vorbit Vasa Barbu, redactor responsabil al Editurii ,,Libertatea”, Slavco Almăjan, scriitor și Rodica Almăjan, profesoară de istorie. Moderatoarea evenimentului cultural care a reunit scriitorii, profesorii și iubitorii de carte a fost prof. Brândușa Juica, iar pe lângă numerosul public, prezentă la eveniment a fost și Anișora Țăran, coordonatoarea Departamentului pentru învățământ al Consiliului Național Român, Mariana Golomeici, consilieră pe probleme de învățământ în orașul Vârșeț și Grozdana Gojkov, academician.

novac4.jpg

Momentele muzicale au fost asigurate de Anastasia Dodić la vioară și de interpretul Lazăr Novac.

 

Articole similare selectate pentru tine