Povestea ”nudiștilor” vârșețeni din secolul al XIX-lea

Dec 10, 2016

golaci-1-800.jpg

Este mai puțin cunoscut faptul că așa-numită Asociație pentru Păstrarea Sănătății și Vindecare Naturală, care a funcționat la Vârșeț la sfârșitul secolului al XIX-lea, este de fapt, inițiatorul actualelor centre moderne de wellness și tratamente spa.


O mână de avangardiști, cetățeni importanți ai Vârșețului, comercianți și artizani, au urcat în zorii zilei pe creasta dealului doar în costum de baie pentru a absorbi primele raze ale soarelui. Acești avangardiști, pe lângă comportamentul inaccesibil pentru acea vreme, sunt inițiatorii și fondatorii primului sanatoriu din Vârșeț.

golaci-2-500x346.jpg

Această asociație a adunat în jurul ei urmașii lui Arnold Rikli, unul dintre pionierii naturopatiei, ramură a medicinei alternative, unde tratamentul este bazat pe puterea vindecătoare a soarelui, apei și aerului. Susținătorii acestei doctrine au respins tratamentul medicamentos, tratament care se practică în medicină azi extrem de mult, iar tratamentele pe care le-au considerat benefice organismului, le începeau în zori, îmbrăcați doar în costum de baie, așteptând primele raze ale soarelui respirând aerul curat al dimineții.

zdanje-500x380.jpg

”Societatea Rikliană” cel mai probabil a fost înființată în anul 1885, iar ceva mai târziu pe dealui Vârșețului a fost construită clădirea cu două turnuri și o baie care a devenit sediul societății. Această clădire încă mai există, azi aici activează ”Clubul sporturilor extreme”.

zgrada-500x277.jpg

”Societatea Rikliană” era formată în exclusivitate de bărbați, câteva sute de ei care au acceptat învățătura lui Arnold Rikli, susținător al metodelor alternative de tratament, în primul rând respirația aerului curat, proaspăt și puterea benefică a soarelui. După aceste două tratamente, împrăștiați pe stâncile dealului Vârșețului, ”riklianerii” se îndreptau spre sediul apropiat la o baie. Se povestea, pe timpul acela, că ”riklianerilor”, datorită acumulării energiei solare, a aerului și apei, afacerile le erau în plină expansiune.

Însă, în Vârșeț erau mulți care nu susțineau acest tip de tratament. Astfel, sub titlul ”Unde este moralitatea?”, publicat în ziarul local “Budućnost” (”Viitorul”) în 1895, aflăm, printer altele, că ”riklianerii” au ocupat tot dealul, au făcut cărări cu îndrumări în trei limbi pentru ca să poată goi să aplice baia lor de aer. ”Nu avem nimic împotriva alegerile lor personale, însă este inadmisibil să se plimbe prin păduri goi pe unde merg și alți cetățeni, părinți cu copiii lor, care nu sunt de acord cu invențiile lui Rikler.”

golaci-3-800.jpg

"Nudiștii", cu privire la acest text, au publicat anunțuri pe paginile aceluiași ziar, oferind o "baie de abur cu pat public respectabil". Domnul  Veliček, managerul băilor, într-un anunț oferă cetățenilor să folosească băile care pot vindeca ”toate boline nervoase, măduva spinării, boli gastrice, intestinale, regulează ficatul și rinichii, elimină bolile reumatice, starea anemică și deficitul de sânge, albeața, rezolvă sifilisul, diabetul, boli de accesorii genitale feminine, îmbunătățirea capacității sexuale la bărbat...”

sanatorijum-vrsac-500x309.jpg

Sanatoriul ”Sanitas” din Vârșeț

Au rămas în amintire și ca fondatorii sanatoriului ”Sanitas” în anul 1912, care poate fi considerat precursor al centrelor de wellness de azi. Construirea sanatoriului a costat 350.000 florinți, iar construcția a constat din două apartamente mari, unul pentru femei și unul pentru bărbați. Sanatoriul a încetat să funcționeze în 1944, iar în 1947 a devenit o parte a Spitalului Orășenesc. Astăzi, în această clădire se află Departamentul de Medicină Fizică și de Reabilitare a Spitalului Orășenesc.  În ajunul celui de al Doilea război mondial, societatea s-a desfințat.

Izvor: JuzniBanat.rs

Foto: Udruženje ljubitelja starog Vršca Feliks Mileker

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.