Dacii care au ajuns pe tronul Imperiului Roman 3/3

Dec 19, 2016

Galerius atacă Narseh pe Arcul lui Galeriu (detaliu) la Salonic, Grecia, orașul în care Galerius a efectuat cele mai multe dintre acțiunile sale administrative..jpg

Galerius, omul care a visat la un imperiu dacic

De departe cel mai renumit dac ajuns pe tronul Imperiului Roman a fost Galerius (250 d HR-311 d HR). A făcut parte din celebra tetrarhie a lui Diocleţian, a fost un prigonitor al creştinilor şi a fost omul care a trecut prin foc şi sabie întreaga Italie.

Despre el vorbesc mai multe izvoare scrise, printre care şi De mortibus persecutorum al lui Lactantiu. Acelaşi izvor, dar şi alte lucrări ale istoricilor precum Michael de Maio jr. sau Paul Lemerle, atestă faptul că Galerius avea origine dacică, prin intermediul mamei sale, şi tracică sud-dunăreană prin intermediul tatălui său, scrie romania-misterioasa.blogspot.rs.

Michael de Maio spune de asemenea că provenea dintr-o familie de condiţie joasă, cel mai probabil ţărani, născut la Zaicear, în Valea Timocului, la sud de Dunăre, probabil în anul 250 d HR. „În această fiară sălbatică clocotea o barbarie nativă şi o sălbăticie străină sângelui roman; şi nici nu este de mirare, fiindcă mama sa a fost născută dincolo de Dunăre şi a fost obligată de o incursiune a carpilor să treacă fluviul şi să caute refugiu în Noua Dacie (n.r. la sud de Dunăre, după retragerea Aureliană)”, se arată în lucrarea lui Lactantiu.

Împăratul Galerius,portret în porfir, de la palatul său din Romuliana (Gamzigrad).jpg

Împăratul Galerius,portret în porfir, de la palatul său din Romuliana (Gamzigrad)

A urmat acelaşi drum ca şi ceilalţi daci ajunşi să dispute tronul imperial. A fost soldat în legiunile romane şi nu se ştie cum a reuşit să fie remarcat. „De tânăr, Galerius a fost un păstor şi a primit porecla de Armentarius. Se pare că şi-a început cariera militară sub împăraţii Aurelian şi Probus, fără să se ştie nimic despre el până nu a ajuns Caesar, pe 1 martie 293”, preciza Michael de Maio jr. Cert este că i-a câştigat încrederea lui Diocleţian, ultimul mare împărat roman, care a instituit tetrarhia, o formă de guvernământ revoluţionară, menită să asigure stabilitate imperiului zdruncinat de războaie civile. Puterea era împărţită între doi auguşti şi doi caesari, ultimii fiind un fel de adjuncţi ai primilor. De asemenea, doi domneau în vestul imperiului, în timp ce ceilalţi doi domneau în est. Ei, bine, Galerius este ales Caesar al lui Diocleţian în 293 d HR şi a devenit stăpân peste provinciile dunărere. Lacatantiu îl descrie pe Galerius ca un om ambiţios, dornic să capete puterea supremă.

După victoriile sale contra sarmaţilor, bastarnilor şi mai ales carpilor,  împotriva cărora avea de plătit o poliţă personală pentru mama sa, Galerius şi-ar fi dorit să devină augustus, adică nu doar un „adjunct” imperial. „După această victorie a ajuns la un asemenea avânt al orgoliului încât refuza să fie numit caesar; şi când auzea acesta apelativ în scrisorile adresate lui, urla, cu o privire tăioasă şi o voce teribilă, «Cât timp voi mai fi caesar?»“, se arată în lucrearea lui Lactantiu. Tot în opera istoricului latin se precizează că obiceiurile păgâne ale mamei sale din Dacia, care „credea în zeii munţilor”, a început să-i persecute pe creştini. Mai mult decât atât, spune Lactantiu, Galerius a recizat o serie de atentate creştine pentru a-l determina pe Diocleţian să adopte măsuri drastice împotriva creştinilor în 303 şi 304 d HR, urmate de atrocităţi nemaintâlnite, coordonate se pare de Galerius.

Arcul lui Galerius din Salonic (detaliu).jpg

Arcul lui Galerius din Salonic (detaliu)

Ajunge în sfârşit la demnitatea visată şi este proclamat augustus al Orientului după moartea lui Diocleţian la 1 mai 305. Ca împărat îşi afirmă originea dacică, spune Lactanţiu, şi s-a purtat barbar cu romanii, ca o răzbunare pentru atrocităţile comise de Traian în Dacia. Tot Lactantiu spune că Galerius a visat la un Imperiu dacic, răvăşind întreaga Italie, dorind să schimbe cu această titulatură cea de imperiu roman. „Cu mult timp în urmă, în momentul când a o obţinut puterea suverană, s-a declarat duşman al numelui de roman; şi a propus ca imperiul să se numească imperiul dacic”, arăta Lactantiu.

Constantin cel Mare a fost proclamat însă împărat de trupele sale din Britannia, iar tetrarhia se destramă, ca şi visele lui Galerius. Moare la 30 aprilie 311 d HR.

Foto: Galerius atacă Narseh pe Arcul lui Galeriu (detaliu) la Salonic, Grecia, orașul în care Galerius a efectuat cele mai multe dintre acțiunile sale administrative.

 

Articole similare selectate pentru tine

Sarmizegetusa Regia în imagini unice

Cei care urcă în aceste zile în Sarmizegetusa Regia au ocazia să ajungă în mijlocul unui peisaj de poveste. Fostul oraş antic, cosmopolit, al dacilor este înconjurat de o pădure de fagi ale căror frunze ruginii l-au transformat într-un loc de vis.

România are istoria scrisă în propriul ei aur

Fiind prezentă în România pentru analiza brățărilor dacice din aur, a căror autenticitate este dincolo de orice discuție, Barbara Deppert Lippitz ne spune: “Sunt unul dintre specialiștii cei mai cunoscuți, nu numai în Europa, ci în toată lumea, și spun adevărul. Civilizația dacică este magnifică, iar eu sunt mândră că mă lupt pentru daci, aici, în țara dumneavoastră.

O istorie a românilor un pic diferită de ce s-a predat…

M-am întrebat de multe ori care este motorul schimbărilor pozitive într-o societate şi trebuie să recunosc că de cele mai multe ori sunt tinerii, care refuză să accepte un adevăr relativ, mincinos și contestabil. Ei sunt cei ce nu sunt legaţi de interese politice ori religioase de moment, ei sunt cei care caută un adevăr absolut…