Sticla care produce apă

Dec 22, 2016

flasa-800a.jpg

Gadgetul Fontus poate fi ataşat la bicicletă astfel încât ciclistul să-şi genereze singur apă pe măsură ce înaintează pe trasee mai lungi, în natură, în absenţa altor surse de apă.

Gadgetul este invenția designerul austriac Kristof Retezâr și funcţionează pe baza principiului simplu al condensării, ce poate fi demonstrat cu uşurinţă dacă scoatem o doză de bere din frigider şi o lăsăm pentru puţin timp pe masă, până observăm că se formează picături de apă pe suprafaţa acesteia, scrie aziaminvatat.ro.

Acest accesoriu pentru biciclete, alimentat cu energie solară, foloseşte un modul Peltier, pentru a genera apă. E vorba despre un cooler cu două camere care facilitează condensarea. Acesta absoarbe aer în timp ce bicicleta e în mişcare; aerul este apoi răcit, astfel încât să se poată condensa şi să se transforme în apă, care mai apoi este canalizată şi colectată în sticlă.

apa2.jpg

Fontus poate produce 0,5 litri de apă într-o oră de pedalat, în condiţii considerate „optime", adică la o temperatură a mediului între 30 şi 40 de grade Celsius şi la o umiditate atmosferică între 80% şi 90%, conform inventatorului.

Fontus nu trebuie folosit în zonele urbane, unde aerul e poluat cu particule fine. Deşi dispozitivul are un filtru care ţine afară insectele, nu are, momentan, unul care să filtreze contaminatorii. Retezăr are, însă, o viziune mai largă pentru acest produs: el crede că poate fi folosit în regiunile cu deficit de apă, mai ales că schimbările climatice încep să afecteze tot mai mult tiparele precipitaţiilor, la nivel mondial.

 

Articole similare selectate pentru tine