Lacul Albastru din Hokkaido are o culoare… inexplicabilă

Jan 05, 2017

c-12-800.jpg

Lacul Albastru sau Aoi-ike este un apreciat obiectiv turistic japonez, aflat în Hokkaido. Acest iaz (situat pe râul Bieigaw) are o misterioasă și încântătoare culoare turcoaz. Este un lac destul de „tânăr”, ca vârstă. A luat naștere ca urmare a unor amenajări efectuate acum peste un sfert de secol în scop de protecție și prevenție, ca urmare a erupției unui vulcan din zonă (vulcanul Tokachi, de 2077 metri înălțime), proces care a dus la deplasarea unor mari cantități de pământ noroios.

Culoarea albastră a apelor neobișnuitului iaz nu a fost niciodată satisfăcător explicată. Unii oameni de știință cred că aceasta poate fi atribuită prezenței hidroxidului de aluminiu în apă. După cum s-a observat, culoarea lacului se schimbă în funcție de unghiul din care o privești și chiar în funcție de momentul zilei.

d-14.jpg

Cu toate că apa este albastră atunci când este privită de pe țărm, cauzele precise ale fermecătoarei sale culori nu pot fi găsite… în apă.

i-7.jpg

Cert este că o explicație trebuie să existe. Și vom afla-o fără nicio urmă de îndoială, mai devreme sau mai târziu!

Tomi Tohăneanu

 

Articole similare selectate pentru tine

Crater uriaş apărut în Brazilia

Cu mare surprindere, cetățenii unei localități liniștite din Brazilia au constatat că, subit, în mijlocul unei plantații de soia s-a format un „crater” imens. O groapă de o adâncime și lărgime înfricoșătoare.