Credincioşii ortodocşi pe rit vechi sărbătoresc astăzi ajunul Crăciunului

Jan 06, 2017

bozic800.jpg

Credincioşii ortodocşi pe rit vechi sărbătoresc astăzi ajunul Crăciunului prin ceremonialul de aprindere a stejarului numit Badnjak în popor aceasta semnificând arderea păcatelor şi înălţarea spre Lumină şi cu cât flăcările se înalţă mai mult, cu atât se crede că este mai îndurător Dumnezeu cu făpturile Sale.


După „Badnjak”, credincioşii sârbi asistă la slujba vecerniei, iar la plecare primesc legături din crenguţe de stejar cu paie, pe care le duc acasă, rămurelele semnificând puterea şi tăria cu care va fi întâmpinat Noul An, iar paiele simbolizând locul unde s-a născut Iisus, relatează rtv.rs.

Potrivit vechiului Calendar Iulian, sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, stabilită pe 7 ianuarie, este prefaţată de seara de Ajun, când copiii şi tinerii îmbrăcaţi în costume tradiţionale, având colaci legaţi cu ştergare înflorate, colindă pe la casele rudelor şi prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Naşterii Pruncului Sfânt.

800.jpg

Patriarhul sârb Irinei a transmis mesaj de crăciun credincioşilor să se bucure şi înmulţească pentru a umple ţara şi a dorit ca bunul Dumnezeu să binecuvânteze poporul sârb şi toate popoarele lumii pentru a avea un trai de viaţă mai bun.

 

Articole similare selectate pentru tine