Nunta mirilor Ghiță Țăpârgea și Victoria Mălaimare la Satu-Nou în timpul ocupației fasciste

Jan 16, 2017

Nunta mirilor.jpg

Nunta mirilor Ghiță Țăpârgea și Victoria Mălaimare din Satu-Nou în timpul ocupației fasciste.

La această nuntă a cântat fanfara ”Cultura”. Naș al mirilor a fost Gheorghe Boleanțu – Stuisiu – dirijorul fanfarei. Ceremonia nunții s-a desfășurat doar în curtea miresei din cauza autorităților germane, care au interzis veselia și jocurile din cauza războiului.

 

Articole similare selectate pentru tine

Vechea vatră a localității Satu-Nou

Satu-Nou (Banatsko Novo Selo) a luat naștere în perioada înființării graniței militare bănățene, pe drumul important din punct de vedere strategic Panciova – Timișoara. Satul a fost construit conform planurilor strategice ale Consiliului de război din cadrul Castelului Vienez.

Trecerea subită de la copilărie la statusul de tânără nevastă (II)

Cu toată implicarea părinților, perioada din fața logodnei, respectiv căsătoriei, era perioada căutărilor. Fiecare localitate își avea propriile caracteristici și propriile modalități prin care tinerii puteau să se întâlnească și să-și găsească partenerul de viață.

Paia Togeraș, doinitorul autentic al bobocilor

Muzica autentică a bobocilor este de o valoare inestimabilă. Acest fapt l-a justificat și l-a apreciat marele etnomuzicolog dr. Ghizela Sulițeanu. Printre bobocii care au lăsat o amprentă în muzica populară autentică este și cântărețul Paia Togeraș-Pleiaș (1906-1987).