Gala Premiilor de Excelență pentru Românii din Comunitățile Istorice

Jan 20, 2017

gala800.jpg

Luni, 30 ianuarie 2017, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti va avea loc a doua ediție a Galei Premiilor de Excelență pentru Românii din Comunitățile Istorice.


Demersul vizează recunoaşterea personalităţilor şi proiectelor marcante din comunitățile românești de dincolo de graniţele ţării, din vecinătatea României și Balcani, anunță icr.ro. În cadrul ceremoniei vor fi premiate personalităţi culturale, intelectuali de marcă, jurnaliști, tineri implicați în mod activ în mediul asociativ românesc din vecinătate, vârfuri ale comunităților românești din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Albania, lideri ai unor asociații românești care militează pentru respectarea drepturilor comunităților românești din afara hotarelor țării, contribuind astfel la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni.

Va fi premiată excelența în comunitățile românești, precum şi contribuția unor personalități ale vieții socioculturale din cadrul acestor comunități la păstrarea identității naționale, prin promovarea limbii și culturii române în țările de reședință. Distincțiile vor fi stabilite de o comisie prezidată de academicianul Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, și alcătuită din reputați specialisti pe problematica românilor de pretutindeni.

Gala va include momente artistice, susținute pro bono de artiști din România și vecinătate, colaboratori în proiecte anterioare ale ICR.

În cadrul Galei va fi prezentat  un material video realizat de echipa regizoarei Manuela Morar în anul 2013, care-l prezintă pe Vasile Kovaliov – ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolîma – filmat în carcera Lagărului de tranzit din Magadan unde Kovaliov a petrecut șase luni în perioada octombrie 1955-martie 1956 – din cei 7 ani petrecuți în lagăr, în total, și cei 62 de ani petrecuți în exil. De asemenea, în foaierul TNB vor fi expuse o parte din fotografiile care fac obiectul expoziției„100 de Inovatori Români”, personalități care, de-a lungul timpului, s-au exprimat în afara granițelor țării lor de origine, România, reprezentând domenii variate ale științei și artei.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (Ministerul Românilor de Pretutindeni).

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua românilor de pretutindeni

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând din 2015, în ultima duminică a lunii mai (în acest an – 29 mai). Instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Ziua Românilor de Pretutindeni este marcată de comunitățile românești de pretutindeni prin manifestări special organizate.

Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Modova din 1990.

Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Modova din 1990.