În 1952 școala din Coștei devine școală completă cu opt clase

Jan 28, 2017

costei1.jpg

Prin decretul Comitetului Cercular din Vârşeţ, în luna august a anului 1952 şcoala cu şase clase care funcţiona până atunci la Coştei, devine şcoală elementară, completă, cu opt clase.


În clasa a V-a s-au putut înscrie absolvenţii clasei a IV-a şi aceia care deja terminaseră clasa a V-a, dar fără a avea în programa analitică o limbă străină. Din cei aproximativ 30 de elevi, unii s-au decis spre terminarea a doar şase clase, iar un număr de 12 şi-a continuat şcolarizarea, apsolvind, în anul şcolar 1955/56, şcoala elementară cu opt ani. Din cei doisprezece apsolvenţi doar cinci şi-au continuat şco­larizarea la şcolile medii şi ulterior superioare. Aceştia sunt: Victor Ghizel, Mircea Iencea, Elena Minda, Maria Ţârnilă şi Valeriu Ţârnilă.

costei2a.jpg

Imagine din anul 1952: Cinci cadre didactice şi douăzeci şi opt de elevi din clasele a V-a şi a Vl-a, concurenţi la înfinţarea ciclului V-VIII al Școlii Generale "Coriolan Doban"

Pe parcursul celor 45 de ani, în calitate de profesori la cursul superior s-au perindat în jur de 40 de cadre didactice. Jumătate din acest număr sunt originari din Coştei. Merită să amintesc aici că destui dintre "dascălii" ce şi-au făcut uceni­cia didactică la Coştei au devenit ulterior oameni de condei, poeţi, prozatori, autori ai câtorva volume publicate şi pictori. Îi amintesc pe: Mihai Condali, Iulian Rista-Bugariu, Teodor Şandru, Maria Pauţa-Gaşpăr, Aurel Mioc şi Cornel Mata, apoi pictorii Alexandru Pascu şi Ilie Adam, a consemnat pe timpuri Ionel Conrad, primul director al Ş. E. "Coriolan Doban" pe care a condus-o timp de 19 ani.

 

Articole similare selectate pentru tine

Un episod premergător apariției ziarului ”Nădejdea” din Vârșeț

Un Comitet de iniţiativă ad−hoc constituit, a lansat la Coştei, la 27 martie 1927, un apel către românii din Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, ce avea trei subtitluri extrem de sugestive: »Pentru organizarea tuturor românilor«, »Care este politica reală a românilor?« şi »Necesitatea apariţiei unui ziar românesc«. Documentul este în ahiva episcopiei Caransebeş şi nu este inventariat.

Trupa de Teatru Neica, 1980

Trupa de teatru ”Neica” din Coștei, la finea spectacolului ”Eminescu și Veronica”, 1980

Trupa de Teatru ”Neica” din Coștei la Pygmalion în Viena

Membrii Trupei de Teatru ”Neica” ce funcționează în cadrul S.C.A. ”Mihai Eminescu” din Coștei, au contribuit în seara zilei de 24 octombrie 2015 la înfăputirea istoriei, prezentându-se ca prima trupă românească de amatori de la noi, în Sala de spectacole a Teatrului ”Pygmalion” din Viena.