Asasinarea familiei regale sârbe în 1903

Jan 28, 2017

asas1.jpg

Istoria Balcanilor, "butoiul cu pulbere al Europei" a fost întotdeauna deosebit de frământată. Istoria Serbiei nu face excepţie fiind deosebit de tumultoasă şi presărată cu numeroase asasinate.

La începutul secolului XX pe teritoriul Serbiei a luat naştere o organizaţie secretă cu caracter naţionalist numită Mâna Neagră (Crna Ruka). În unele lucrări de specialitate 1911 este dat ca an al înfiinţării ei, însă există date că ar fi funcţionat şi înainte de această dată. Supranumită şi Uniunea sau Moartea, a devenit repede cunoscută datorită modului său radical de acţiune în provinciile locuite de sârbi şi aflate sub stăpânire habsburgică sau otomană.

Organizaţia a condus campanii de propagandă, a organizat celule militare pe teritoriile controlate de habsburgi şi a dobândit o mare influenţă în armata sârbă. Creatorul ei este colonelul Dragutin Dimitrijevici, comandantul Biroului de informaţii al armatei sârbe, zis şi Apis, cunoscut şi sub supranumele de "Ucigaşul de regi". De numele său se leagă un complot teribil care a zguduit Europa la acea vreme. În noaptea de 10 spre 11 iunie 1903 (28-29 mai pe calendarul vechi) un grup de ofițeri au asasinat familia regală sârbă. Alexandru Obrenovici, regina Draga şi doi fraţi ai reginei au fost măcelăriţi, iar cadavrele mutilate au fost aruncate pe fereastră. Odată cu ei s-a stins şi dinastia Obrenovici... locul ei fiind luat de dinastia Karađorđe (Karageorge) prin Petru I care devine noul suveran la 15 iunie 1903.

asas2.jpg

Ceea ce nu ştie multă lume sunt originile pur româneşti ale fostului monarh. Astfel, mama lui Alexandru Obrenovici se numea Natalia Kescu, trăise în laşi şi era nepoata Marghiolitei Roznovanu. La 16 ani se căsătorise cu principele şi viitorul rege al sârbilor, Milan Obrenovici. Tatăl său, Milan Obrenovici (6 martie 1882-6 martie 1889) îşi petrecuse o bună parte din copilărie în România, unde se şi născuse, fiind copilul Mariei Obrenovici, născută Catargi (celebra amantă a lui Alexandru loan Cuza). În 1889 a abdicat în favoarea lui Alexandru. Tot de numele colonelului şi profesorului de tactică Dragutin Dimitrijevici şi de Mâna Neagră, se leagă şi episodul asasinării arhiducelui Franz Ferdinand în 1914, care a dus la declanşarea Primului război mondial. Organizaţia formată din naţionalişti şi anarhişti avea să fie responsabilă pentru numeroase atentate şi asasinate, toate în numele realizării idealului naţional de unire a tuturor sârbilor. În 1917, trei lideri ai organizației Mâna Neagră au fost judecaţi şi executaţi, în timp ce alţi 200 au fost încărceraţi.

Voicu Hetel

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua Națională a Serbiei va fi sărbătorită la Iulius Mall Timișoara

Iulius Mall din Timișoara invită, sâmbătă, 13 februarie a.c., pe toți cei interesați să afle mai multe despre tradiţia sârbească.

Vodița, principalul loc de pelerinaj din Serbia

Eparhia Sfântului Nicolae din Ruski Krstur a fost înființată la 6 decembrie 2018 prin ridicarea fostului Exarh Apostolic pentru greco-catolicii din Serbia. Prea Sfinţitul Dzuro Dzudzar, episcopul greco-catolic, Exarh Apostolic de Serbia şi Muntenegru a fost numit primul guvernator al eparhiei.

Serbia a introdus închisoarea pe viaţă în cazurile de viol şi crimă când victimele sunt copii

Noua lege din Serbia a fost iniţiată de Fundaţia care poartă numele Tianei Jurić, o adolescentă răpită, violată şi ucisă în 2011. În acest timp, în România, în numai câteva zile de la crima din Caracal, s-au strâns peste 140.000 de semnături pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.