Cele mai mari proteste în România de după Revoluție

Feb 02, 2017

16463657_1221176964602984_4997131151376956040_o.jpg

Adoptarea ordonanţei care mutilează Justiţia din România, făcută la ceas de seară, de către Guvernul Grindeanu-Dragnea, cu largul concurs al ministrului Iordache, i-a înfuriat pe români. Miercuri seară, sute de mii de oameni au ieşit în stradă, pentru a cere anularea actelor normative care îi scapă pe corupţi.

În Piaţă Victoriei din Bucureşti, unde se află sediul Guvernului, a protestat paşnic o mulţime care a ajuns să numere aproximativ 150.000 de oameni, până la ora 22:00, când un grup de agitatori a deturnat protestele prin violențe, provocând intervenţia jandarmilor şi, în cele din urmă, dispersarea mulţimii care demonstra în pace de mai bine de 12 ore, anunță ziare.com.

În alte câteva zeci de oraşe ale ţării au ieşit în stradă zeci de mii de oameni, care au protestat fără incidente, astfel că, miecuri seară, demonstraţiile din România adunau un total de 300.000 de protestatari, fiind cele mai ample mişcări de stradă de după Revoluţie.

16425762_1533399746689080_1175000860470148753_n.jpg

Ca şi atunci, în decembrie '89, ori ca la Mineriade, iată că s-a încercat deturnarea unor proteste paşnice. Ca şi atunci, PSD este la putere în România.

Recapitulând, 8.000 de oameni au ieşit în stradă la Braşov, 15.000 de oameni au ieşit la Iaşi, 30.000 au protestat la Timişoara, la Alba Iulia au demonstrat 4.000 de oameni, 3.500 au ieşit la Galaţi, 4.000 în Constanţa, sute de oameni au protestat la Focşani, 20.000 de oameni au ieşit în stradă la Sibiu, 4.000 de oameni la Ploieşti, 4.000 au protestat la Craiova, 25.000 de oameni au ieşit în stradă la Cluj, iar proteste au fost înregistrate în alte câteva zeci de oraşe din România şi din străinătate.

Adrian Nache, pe grupul de socializare Facebook își dă cu părerea de ce trebuie românul să se revolte.

Pentru cei care se întreabă: „De ce?”

De ce să ne revoltăm?

Pentru că dacă cineva fură de la tine sau de la vecinul nu este ok doar pentru că îți dă și ție ceva.

De ce să fiu de acord cu Iohannis, și el are 6-7 case?

Să fie și el judecat dacă a încălcat legea. Dar dacă ordonanța trece nu va mai fi nici el judecat. Acum nu apărăm o persoană ci un principiu esențial pentru buna funcționare a unei administrații: cel care administrează nu trebuie să aibă portițe prin care să scape dacă a furat sau prin care să poată fura mai ușor. Severitatea ar trebui să fie maximă. Este normal să îl pot ancheta în condiții reale și nu este ok dacă pur și simplu îți dă banii înapoi DOAR dacă este prins.

61737523.jpg

De ce nu ieșim în stradă pentru că se taie păduri?

Pentru că acum se legiferează posibilitatea de a fura. Tăierea ilegală este furt. Se iese în stradă pentru asta. Administratorii locali ai pădurilor își permit să le taie ilegal pentru că nu le este frică de lege. De aceea legea și aplicarea ei sunt foarte importante.

SUA ne-a vândut rușilor, nu mai e nimic de făcut

Ordonanțele au fost date pe ascuns. Sunt susținute de o mână de oameni. Vizita lui Dragnea în SUA nu înseamnă neapărat această conjunctură. Această afirmație este doar o încercare de a îi demoraliza pe cei care se simt revoltați și vor să facă ceva. Se poate la fel de bine să fii văzut Dragnea în SUA că nu are niciun sprijin și atunci s-a întors cu gândul de acționa acum, în forță. Ce-o fi, o fi. Dacă te uiți pe lista celor care scapă de urmărirea penală sunt toți cei care au însemnat ceva pentru PSD în ultimii 20 de ani. Disperarea este mare.

Guvernul este abia instalat, de ce nu îl lăsați să guverneze

Pentru că acestă ordonanță nu înseamnă un act firesc de guvernare. Sfidează tot ceea ce înseamnă crearea condițiilor prielnice pentru o administrare publică cinstită prin efectele sale.

Închisorile sunt suprapopulate, e o decizie bună

Dezincriminarea unor posibile acte viitoare este de fapt încurajarea către acele acte. Chiar ești de acord să nu mai fie închisorile pline pentru că cel care te fură din buzunar nu mai este pedepsit?

Nu s-a schimbat legea foarte mult, doar au introdus o limită de 200.000 lei

Vrei să cred că dacă cineva vine și îți fură 10 lei de fiecare dată când mergi cu tramvaiul sau când ești în piață la cumpărături este ok. Și dacă îl prinzi și îți dă banii înapoi, gata, totul este în regulă.

2012_01_15_137109500_rsz.jpg

Gata au fost alegerile, de ce mai protestați acum?

Alegerile sunt un vot de încredere. Încrederea că cel ales îți va reprezenta interesele. Dacă tu acorzi încredere cuiva și îl lași în casă, e ok să îl lași să mute lucrurile de valoare la ușa de la intrare poate, poate când pleacă va reuși să ia unul cu el? Și dacă îl prinzi și ți-l dă înapoi este ok? De ce să te revolți, doar i-ai deschis ușa, nu?!

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua românilor de pretutindeni

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând din 2015, în ultima duminică a lunii mai (în acest an – 29 mai). Instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Ziua Românilor de Pretutindeni este marcată de comunitățile românești de pretutindeni prin manifestări special organizate.

Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Modova din 1990.

Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Modova din 1990.